Útočník z Orly se měl radikalizovat ve vězení. Roky měl problémy se zákonem

Útočník z Orly se měl radikalizovat ve vězení (zdroj: ČT24)

Francouzské úřady dál pátrají po motivech útočníka z pařížského letiště Orly. Muže, který v sobotu napadl vojákyni, zneškodnily zasahující jednotky dřív, než stihl komukoli ublížit. Jeho otce vyšetřovatelé po výslechu propustili. Bratra a bratrance ale stále zadržují. Letiště obnovilo provoz už v sobotu odpoledne. Cestující se ale musí podrobit přísnějším kontrolám a počítat se zpožděním.

Devětatřicetiletého Ziyeda Bena Belgacema zastřelili pohotoví vojáci na jižním terminálu letiště, když ohrozil jejich kolegyni. Celá akce trvala jen několik minut. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, co Francouze s tuniskými kořeny k činu vedlo.

Na místě nechal kanystr s benzinem. U sebe měl zapalovač, cigarety, 750 eur a korán. „Podle prvních výpovědí vojáků řekl: ‚Zbraně dolů, ruce za hlavu. Jsem tu, abych zemřel pro Alláha. V každém případě tu budou mrtví.',“ uvedl pařížský prokurátor Francois Molins.

Belgacem měl už roky problémy zákonem. Pašoval drogy a má na svědomí i ozbrojenou loupež. Podle prokurátora se radikalizoval při pobytu ve vězení v letech 2011 a 2012. Úřady mu proto nechaly prohledat byt už po předloňských listopadových útocích v Paříži. Nic ale nenašly.

Záznamy nejsou ani o tom, že by Belgacem pobýval v irácko-syrských oblastech mezi radikály. V posledním roce navíc nesměl jako recidivista opustit území Francie.

Otec: Syn jednal pod vlivem alkoholu a drog

S rodinou byl útočník v kontaktu. V poslední sms zprávě označil své konání za hloupost. Otce už vyšetřovatelé propustili, bratra a bratrance dál vyslýchají.

Podle otce ale nebyl jeho syn islámský radikál. Jednal pod vlivem návykových látek. „Můj syn nikdy nebyl terorista. Nikdy se ale nemodlil a pil. Tohle je ukázka, kam se člověk dostane pod vlivem alkoholu a marihuany,“ řekl rozhlasové stanici Europe 1. Zda byl muž pod vlivem omamných látek, ukáže nařízená pitva.

Ve Francii platí kvůli hrozbě teroristických útoků výjimečný stav už od listopadu 2015. Vyhlášený by měl zůstat nejméně do poloviny července.

Vydáno pod