Sestřelili jsme Američanům průzkumného orla, hlásí Írán

Teherán - Írán údajně nedávno sestřelil americké bezpilotní letadlo ScanEagle, když vniklo do íránského vzdušného prostoru. Stroj shromažďoval informace nad vodami Perského zálivu, kde ho zachytila námořní jednotka íránských revolučních gard. Podrobnosti ohledně přesného místa a data oznámeny nebyly, USA ale informaci zpochybnily.

Velitel námořních sil revolučních gard admirál Alí Fadaví upřesnil, že šlo o malý stroj typu ScanEagle. „Ty jsou obvykle vypouštěny z amerických válečných plavidel,“ prohlásil. Už počátkem listopadu se íránská bojová letadla neúspěšně pokusila sestřelit nevyzbrojený americký bezpilotní letoun v mezinárodním vzdušném prostoru.

Alí Fadaví
Zdroj: ČT24

Mluvčí amerického námořnictva v Perském zálivu informaci íránské armády zpochybnil. Žádný z bezpilotních strojů operujících v oblasti Blízkého východu se podle něj nepohřešuje a velení americké 5. flotily v Bahrajnu nemá zprávy o žádném incidentu, do něhož by byl zapleten americký letoun. Americké operace v Perském zálivu jsou prý kromě toho omezeny na mezinárodně uznané vody a vzdušný prostor. V minulosti prý americké námořnictvo ztratilo některé stroje ScanEagle v moři, žádný se ale nezřítil v nedávné době.

Malý průzkumný bezpilotní letoun ScanEagle vyrábí společnost Boeing. Je 1,2 metru dlouhý a má třímetrové rozpětí křídel. Má optickou a infračervenou kameru. Jeho maximální rychlost je 140 kilometrů za hodinu. Váží 16 kilogramů a operuje ve výšce až 4 800 metrů. Ve vzduchu vydrží hlídkovat 15 až 20 hodin a může působit až sto kilometrů od místa, kde byl vypuštěn.

Přesně před rokem Írán oznámil, že se zmocnil amerického bezpilotního špionážního letadla RQ-170 Sentinel. Teherán tehdy tvrdil, že letoun nad východní oblastí Íránu sestřelil, nebo poslal k zemi pomocí elektronických přístrojů. USA tomu ale neuvěřily a označily za příčinu zřícení stroje kombinace chyby pilota dálkově řízeného letadla a mechanické závady. Stroj, který byl na špionážní misi CIA nad Íránem, se zřítil a zřejmě byl opět složen dohromady. Poté byl vystaven v Teheránu.