Slovenská vláda nabízí učitelům kompromis

Bratislava – Už druhý týden pokračuje ve stávce část slovenských škol. K učitelům, kteří žádají zvýšení platů a víc peněz pro vybavení škol, se přidali i studenti. Chtějí tlačit na levicovou vládu Roberta Fica, aby krizi ve školství okamžitě řešila. Kabinet výdaje na vzdělávání nehodlá zvýšit, z balíku peněz určeného na školství ale umožní čerpat větší částku na platy učitelů a starším pedagogům zároveň slibuje jistotu zaměstnání. Po jednání s představiteli vlády to novinářům řekl šéf školských odborů Pavel Ondek.

Odbory se s vládou nepohodly kvůli požadavku na desetiprocentní zvýšení mezd pedagogů a na více peněz vynakládaných státem na školství. Ficova vláda slíbila pětiprocentní přilepšení, což si v příštím roce vyžádá kolem 60 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun). Nově navrhla změnu pravidel při rozdělování peněz určených na školství, učitelé by si tak mohli přilepšit celkově o zhruba 7,5 procenta. Pro pedagogy starší 55 let vláda zase slíbila jistotu zaměstnání, takzvanou definitivu.

Odborový svaz nabídku kabinetu posoudí v úterý, zatím není jasné, zda ji přijme. Ve snaze prosadit své požadavky zaměstnanci škol před týdnem vstoupili do časově neomezené stávky, kterou odborový svaz kvůli jednáním s vládou po třech dnech přerušil. To vyvolalo nevoli části učitelů; několik škol zejména v Bratislavě se dohodlo a stávku si předávají - to znamená, že každý den v týdnu jedna z nich neučí. Učitelům se nelíbí, že vedení odborů stávku přerušilo, aniž by něčeho dosáhlo. Oficiálně je stávka přerušená už od čtvrtka.

Nespokojené pedagogy podpořili i žáci. Stovky studentů v pátek v Bratislavě a dnes v Trenčíně demonstrovaly v ulicích za zlepšení podmínek na vzdělávání a za zvýšení platů pedagogů. Zástupci studentů zároveň odmítli výtky Fica, že byli k protestu zneužiti.

Platy učitelů na Slovensku patří k nejnižším ve srovnání s jejich kolegy v zemích sdružených v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Slovensko také dlouhodobě vynakládá na školství méně peněz vzhledem k výkonu ekonomiky než vyspělé země.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)