Ani hrozba smrti první afghánskou raperku nezastaví

Kábul - Sosan Firůzové je 23 let a je raperkou. Na tom by nebylo nic divného, kdyby nežila v Afghánistánu. Od pádu Talibanu tady sice ženy získaly některá práva, jenže s výjimkou několika velkých měst místní lidé dál uctívají konzervativní tradiční normy. A tak Sosana už dostala desítky výhrůžek smrtí. Ona sama ale říká, že se zastrašit nedá.

První afghánská raperka čelí hrozbám smrti. Ani to jí prý ale v její práci nezastaví. „Jak dlouho bychom ještě měli mlčet,“ řekla v rozhovoru pro CBS. Chodily jí vzkazy, ať okamžitě přestane s hudbou. Výhrůžky přitom nesměřují jen k samotné Sosaně, ale také k její rodině – třeba její matce. „Řekli jí – jestli se tvoje dcera objeví znova v televizi, uřízneme ti hlavu,“ říká Sosana. 

Raperka zpívá o utlačování žen v Afghánistánu nebo o míru v její zemi. Jeden z jejích textů je třeba zase o výchově dětí v sousedním Íránu, kde žila v devadesátých letech. Sosana přitom nejde na trh jen s původními texty, ale doslova se svou vlastní kůží. Jde jí totiž o život. 

Fared Rastagar, který jí pomáhal natáčet první singl, potvrzuje, že Afghánkám je pódium nebezpečné. „Některé zpěvačky přestaly po hrozbách Talibanu úplně zpívat, některé dokonce utekly ze země,“ říká.

Zatímco ve velkých městech jako třeba v Kábulu se dá pozorovat jisté uvolnění tradičních poměrů, jinde se moc Afghánistán nezměnil. Taliban v době své vlády v zemi tvrdě prosazoval nejradikálnější formy islámského práva šaría. Ženy musely být zahaleny a nesměly se vzdělávat. Tyto tradice jsou dál silné hlavně na venkově, kde žije skoro osmdesát procent populace. Ženy tam mnohdy ani celé dny nevycházejí z domu.

Sosanu výhrůžky nezastaví (zdroj: ČT24)
Vydáno pod