Kavan: Ukázalo se, že nizozemští voliči mají pud sebezáchovy

Za uklidňující a dobrou zprávu pro Evropu považuje výsledek středečních parlamentních voleb v Nizozemsku Jan Kavan, bývalý předseda Valného shromáždění OSN a na konci minulého století někdejší český ministr zahraničních věcí. Zkušený diplomat se domnívá,  že k úspěchu proevropsky laděných stran určitě přispěla i vysoká volební účast.

 „Myslím si, že čím větší volební účast, tím menší šance pro extrémní pozice,“ tvrdí Kavan, podle něhož v nizozemském případě sehrálo svou podstatnou roli to, že po referendu o brexitu a Trumpově zvolení americkým prezidentem dostali lidé strach, že by mohli přijít o EU. „Unii je potřeba zreformovat, ale ztratit ji nebo ji nechat převálcovat populisty, z toho lidé dostali obavu,“ zdůrazňuje Kavan.

„Pokud uděláme tento závěr z holandských voleb, tak by se to mohlo dobře promítnout i do těch francouzských a německých,“ doplnil Kavan. 

Přes veškerou hysterii, přes veškeré rozdmýchávání strachu a nenávisti se ukázalo, že nizozemští voliči mají pud sebezáchovy.
Jan Kavan
bývalý ministr zahraničních věcí
Interview ČT24 s Janem Kavanem (zdroj: ČT24)

Nepodceňovat populisty

Přestože populisté v nizozemských volbách neuspěli tak, jak by si sami přáli, politickou sílu podobných hnutí v celoevropském kontextu není radno podceňovat. Takové je Kavanovo doporučení. Šéf české diplomacie v letech 1998–2002 totiž chápe, že tím, že tradiční politické strany v Evropě nedokázaly splnit své sliby, tak se lidé začali poohlížet po alternativě. I také proto, že nejsou spokojeni se současným statem quo.

„Myslím si však, že tu alternativu hledají špatným směrem, a to právě u populistů, kteří svou jistou demagogií a rétorikou mohou tyto lidi získat. Je proto potřeba brát populisty vážně a argumentačně čelit jejich propagandě,“ doporučuje Kavan.