Americká armáda útočila v blízkosti místa v severní Sýrii, kde zemřelo přes 40 lidí

Spojené státy přiznaly, že jejich letadla ve čtvrtek bombardovala oblast v severní Sýrii, kde přišlo o život přes 40 lidí, hlavně civilistů. Mezinárodní koalice, jíž velí USA, ale popřela, že by útočila na mešitu a na civilisty. Cílem náletu prý byli účastníci schůzky radikálů. O mrtvých civilistech, kteří byli v době útoku na večerní modlitbě v mešitě ve vesnici Al-Džiná asi třicet kilometrů jihozápadně od Aleppa, informovala exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Podle její zprávy bylo mrtvých 46 a stovka lidí byla zraněna. SOHR neuvedla, kdo za bombardováním stojí.

Mluvčí amerických jednotek na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM) John Thomas řekl, že armáda „neútočila na mešitu, ale na dům vzdálený asi 20 metrů od mešity, která stále stojí“. CENTCOM v prohlášení uvedlo, že „americké síly zaútočily 16. března na shromáždění Al-Káidy v syrském Idlibu a zabily několik teroristů“. 

Thomas ale hovořil o útoku ve vesnici Al-Džiná v provincii Aleppo, která s Idlibem sousedí. „Prověříme informace o civilních obětech v souvislosti s tímto útokem,“ sdělil s tím, že CENTCOM nemá žádnou zprávu o mrtvých civilistech. Připustil, že armáda nezná ani přesné místo zásahu.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Jeff Davis o náletu na Al-Džiná řekl, že se ho zúčastnily bezpilotní i pilotované letouny. Novinářům také předložil snímek místa útoku s tím, že cílem nebyla mešita, ale dům, kde se konalo jednání radikálů z teroristické sítě Al-Káida.

Na snímcích pořízených dopisovatelem agentury AFP je patrná část zničené budovy, v jejíchž troskách záchranáři pátrali po obětech. „Slyšeli jsme výbuchy, když byla mešita zasažena. Stalo se to právě po modlitbách v době, kdy tam jsou většinou náboženské kurzy pro muže,“ citovala AFP jednoho obyvatele obce.

Oblast jihozápadně od Aleppa, které v prosinci dobyla vládní vojska s pomocí Ruska, je ovládána syrskými povstalci. V regionu proto operují letouny syrského režimu a ruské stroje, ale také letouny mezinárodní koalice v čele s USA, která bojuje proti džihádistickým skupinám. 

Turecká agentura Anadolu ve čtvrtek oznámila, že za útokem má být údajně ruské letectvo

Uložit