Haradinaj míří do kosovské vlády - a možná do jejího čela

Priština - Na spolupráci v jedné vládě se dnes údajně dohodli nynější předseda kosovské vlády Hashim Thaçi a bývalý premiér Ramush Haradinaj. Kosovská a srbská média píší dokonce o možném brzkém přesunu Haradinaje na premiérský post, další detaily prý politici zveřejní v následujících dnech. Haradinaje ve čtvrtek haagský tribunál zbavil obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, což Srbsko ostře kritizovalo.

Haradinaj s Thaçim údajně vyjednali vstup Haradinajovy strany Spojenectví pro budoucnost Kosova (AAK) do nynější koaliční vlády vedené Thaçim a jeho Demokratickou stranou Kosova (PDK). Haradinaj už po čtvtečním vynesení rozsudku novinářům sdělil, že by chtěl „vést vládu, která zastupuje všechny občany Kosova bez ohledu na to, jakým jazykem mluví, odkud přišli a jakou mají národnost“.

Bývalý vojenský velitel Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) byl ve čtvrtek zproštěn viny odvolacím senátem Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Kosovští Albánci osvobozující verdikt přivítali s nadšením. Srbové, kteří se sotva vzpamatovali z nedávného propuštění chorvatských generálů Anteho Gotoviny a Mladena Markače, souzených za válečné zločiny proti Srbům, přijali rozhodnutí soudu s nevolí. Bělehrad poukazuje mimo jiné na to, že svědkové obžaloby byli zastrašováni. Prezident Tomislav Nikolić označil ICTY za instituci vytvořenou s cílem „soudit srbský lid“ a v srbské metropoli se dnes pod vedením politických radikálů pálily vlajky EU, Kosova, USA a NATO.