Turecký prezident Erdogan vyzývá k uvalení sankcí na Nizozemsko

Události: Nizozemsko podle Erdogana tvrdě zaplatí za zrušení tureckých mítinků (zdroj: ČT24)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval mezinárodní organizace, aby uvalily sankce na Nizozemsko. Ankara se dostala do konfliktu s Nizozemskem kvůli rušení mítinků tureckých ministrů před referendem o změně turecké ústavy. Francie a Dánsko vyzývají ke zmírnění napětí. Podle Paříže by se Turecko mělo vyhnout provokacím.

Celá rozepře mezi Amsterdamem a Ankarou začala v pátek, kdy Rotterdam zrušil setkání místní turecké menšiny s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Cavusogluem. Ten Nizozemsku pohrozil sankcemi a nizozemská vláda v reakci na to zakázala jeho letadlu přistát v Rotterdamu. Nizozemské úřady zakázaly i rotterdamskou akci turecké ministryně pro záležitosti rodiny. Ta do Nizozemska i přesto přijela, ale místní policie jí zabránila ve vstupu na konzulát. Úřady ji prohlásily za nežádoucí osobu a následně eskortovaly ze země do Německa, odkud do Nizozemska přijela (podrobněji ZDE).

Oba členové turecké vlády chtěli v Nizozemsku agitovat mezi tureckou menšinou před referendem o kontroverzní turecké ústavní novele, která má posílit pravomoci hlavy státu a de facto v zemi vytvoří autoritářský systém.

Ankara kvůli zrušeným mítinkům hrozí Nizozemsku celou dobu „tvrdými důsledky“ a zaplacením ceny za narušení vzájemných vztahů. Prezident Erdogan Nizozemsko několikrát počastoval přirovnáním s fašisty a nacisty. Podle něj Nizozemsko postupuje jako „banánová republika“. Kritizoval rovněž evropské země, že se proti přístupu Nizozemska k členům turecké vlády neohradily.

Nizozemský premiér Mark Rutte zase ujistil, že udělá všechno pro to, aby došlo ke zmírnění napětí, vydírat se ale od Ankary nenechá. Rutte zdůraznil, že jeho země nemá nic proti pořádání informačních mítinků, turečtí ministři ale podle něj odmítají respektovat pravidla.

Erdoganovy výroky označil za nepřijatelné a dodal, že Turecko by se mělo za přirovnání Nizozemců k nacistům omluvit. Upozornil, že pokud Turecko nezmění svůj postoj, bude muset Nizozemsko uvažovat o patřičné reakci.

Ve Francii se Cavusoglu s místními Turky setkal

Cavusoglu během mítinku ve francouzském městě Mety
Zdroj: Reuters

Na rozdíl od Nizozemska povolila Francie dnešní mítink tureckého ministra zahraničí Cavusoglua v městě Mety, kde žije početná turecká menšina. Ministr pak ve svém projevu na veřejném shromáždění, kam dorazily stovky lidí, označil nizozemský Rotterdam za „hlavní město fašismu“. Rotterdam byl přitom prakticky srovnán ze zemí při kobercovém náletu německých nacistů v roce 1940.

Francouzské úřady jeho mítink umožnily s vysvětlením, že akce neohrožuje veřejný pořádek, a tak musí být s ohledem na svobodu shromažďování povolena. „Vzhledem k absenci průkazného ohrožení veřejného pořádku nebyl důvod setkání zakázat,“ uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí.

Paříž zároveň vyzvala ke zmírnění nynějšího napětí mezi Tureckem a některým členskými zeměmi Evropské unie. „(Francie) rovněž vyzývá turecké úřady, aby se vyhýbaly zbytečným provokacím,“ dodala.

Kvůli nynější situaci musíme více než kdy jindy bránit a podporovat evropské hodnoty, společné hodnoty. To je mé poselství pro Evropu.
Mevlüt Cavusoglu
turecký ministr zahraničí

To pravicový kandidát ve francouzských prezidentských volbách Francois Fillon míní, že země měla tureckému ministrovi mítink zakázat. Nizozemsko podle něj bylo „tureckými vůdci veřejně uraženo nevyslovitelným způsobem“. Centristický prezidentský kandidát Emmanuel Macron zase důrazně odsoudil provokace ze strany turecké vlády a vyzval Francii k podpoře evropských partnerů. Turecké komentáře týkající se „evropských hodnot“ a výroky na adresu Nizozemska označil za nepřijatelné.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble navíc připustil, že kvůli diplomatickým sporům s Tureckem a nedávnému zadržení turecko-německého novináře je obtížné pokračovat v práci na hospodářské pomoci Turecku. 

Nizozemsko se chystá ve středu k parlamentním volbám, ve kterých zápolí nynější premiér Rutte s populistickým politikem a odpůrcem islámu Geertem Wildersem.

Politolog Sokol: Napětí s Ankarou může posloužit některým nizozemským politikům (zdroj: ČT24)