Jihokorejská exprezidentka opustila palác. U její soukromé rezidence ji vítaly stovky příznivců

Sesazená jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje večer místního času (11:00 našeho času) opustila prezidentský Modrý dům a odjela do svého domu v Soulu. U její soukromé rezidence hlídkovala policie a exprezidentku vítaly stovky jejích příznivců s vlajkami. O odvolání Pak Kun-hje rozhodl v pátek ústavní soud. Od té doby zůstávala v prezidentském paláci.

Pak Kun-hje opustila prezidentský palác v rychle jedoucí koloně černých aut doprovázené policejními motorkami. Z původního sídla si do soukromého domu nechala přestěhovat osobní věci včetně televizoru, pračky či postele.

Exprezidentka v prvním prohlášení po svém odvolání uvedla, že ji mrzí, že se jí nepodařilo naplnit své prezidentské povinnosti a že přijme veškeré závěry. „Ovšem věřím, že časem pravda vyjde najevo,“ podotkla. Prohlášení přečetl člen její strany.

Pak Kun-hje se stala vůbec první jihokorejskou demokraticky zvolenou hlavou státu, která byla zbavena funkce. Důvodem jejího odvolání byla její důvěrnice Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

Do skandálu je zapletena také největší jihokorejská firma Samsung Group. Soud s jejím šéfem I Če-jongem začal ve čtvrtek.

Čche Son-sil u soudu
Zdroj: Reuters

Úřad zvláštního prokurátora v březnu zveřejnil podrobné výsledky sedmdesátidenního vyšetřování, podle nichž se Pak přímo podílela na braní úplatků. Prokuratura tímto obviněním otevřela cestu pro stíhání nyní již bývalé prezidentky, která se ztrátou vrcholné státnické funkce zároveň přišla o imunitu.

Zvláštní prokuratura rovněž Pak obvinila, že se podílela na sestavení černé listiny téměř 10 tisíc umělců, kteří byli k hlavě státu kritičtí. Listina měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury.

Od pátku se v Soulu konaly bouřlivé protesty, jejichž účastníci žádali zatčení bývalé prezidentky. Manifestují ale také její zastánci. Při protestech, kvůli nimž policie posílila své oddíly v ulicích metropole, přišli o život tři lidé.

Nové volby budou do dvou měsíců

Zemi podle ústavy čekají do 60 dní nové volby. Jihokorejci měli původně nového prezidenta vybírat na konci roku, ale verdikt soudu hlasování uspíšil.

Favoritem voleb je podle průzkumů veřejného mínění bývalý jihokorejský opoziční vůdce Mun Če-in, naopak bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který byl považován za vážného soupeře, se kandidatury vzdal.

Mun Če-in
Zdroj: ČTK/AP/Kim Hyun-tae

Mun Če-in vyzval Jihokorejce k jednotě a slíbil, že země vstoupí do nové etapy svých dějin. V minulosti vedl Jednotnou demokratickou stranu a podle průzkumů by ho nyní volilo 36 procent lidí.

„Jestliže nás moc svící dovedla tak daleko, musíme teď spolupracovat a dosáhnout naprostého vítězství,“ řekl Mun. Jihokorejci proti prezidentce několik měsíců pořádali masové večerní protesty, při nichž zapalovali svíčky. „Jižní Korea změnou režimu vstoupí do nové dějinné etapy,“ slíbil Mun.