Haag zbavil Haradinaje obvinění, Srbsko je v šoku

Haag – Haagský tribunál zbavil všech obvinění kosovského expremiéra Ramushe Haradinaje, který byl obžalován z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Soud jej už v dubnu 2008 osvobodil pro nedostatek důkazů, v červenci 2010 ale odvolací tribunál vrátil proces k novému projednání. Prokurátor pro 44letého Haradinaje žádal dvacet let vězení, soud ale dnes označil předložené důkazy opět za nedostatečné. Bělehrad se obává, že verdikt ohrozí jednání mezi Srbskem a Kosovem; srbský žalobce namítá, že Haradinaj umlčoval svědky.

Bývalý velitel Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Haradinaj, který díky bojovné houževnatosti dostal v Kosově přezdívku „Rambo“, byl obviněn mimo jiné z odpovědnosti za vraždy, pronásledování, znásilňování a kruté zacházení se srbskými, romskými a také albánskými civilisty, kteří byli označeni za kolaboranty se Srby. Haradinaj stál na nejvyšších postech UÇK a následně - už v roli politika - i v čele Kosova. Post kosovského premiéra opustil po sto dnech v úřadu a odevzdal se do rukou spravedlnosti. Očekává, že po osvobození se vrátí do Kosova a bude pokračovat v politické činnosti.

Soudce Bakone Moloto v rozsudku uvedl, že neexistují důkazy o tom, že by se Haradinaj osobně účastnil útoků proti Srbům a jejich spojencům, ani že by se zapojil do zločineckého spiknutí s cílem pronásledovat civilisty a násilně upevňovat moc UÇK. Haradinaj podle Molota dokonce káral své muže za to, že násilnostmi proti nepřátelům „poškozují kosovskou věc“. Někteří svědkové, kteří v kosovském konfliktu stáli na straně Srbů, vypovídali, že Haradinaj nařídil jejich propuštění a poskytl jim stravu a přístřeší.

Spolu s Haradinajem byli dnes před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) definitivně zbaveni obvinění dva jeho blízcí spolupracovníci Idriz Balaj a Lahi Brahimaj. Zatímco velitel obávaných speciálních jednotek UÇK Černých orlů Balaj byl v prvním procesu v roce 2008 rovněž zbaven všech obvinění, Haradinajův strýc a zástupce v UÇK Brahimaj byl shledán vinným ve dvou případech mučení a krutého zacházení se zajatci a odsouzen k šesti letům vězení. Dnešní verdikt očekával ve vězení.

Svoboda pro Haradinaje je podle prvních reakcí dalším políčkem do tváře Srbska, které se ještě nevzpamatovalo z nedávného osvobození dvou chorvatských generálů. Tentýž soud, který dnes osvobodil Haradinaje, totiž v polovině listopadu překvapivě zbavil obvinění Chorvaty Anteho Gotovinu a Mladena Markače, obviněné rovněž z válečných zločinů. Verdikt vyvolal v Bělehradě šok a tvrdou kritiku haagské justice.

Obžalobu v souvislosti s balkánským konfliktem si vyslechlo už přes 160 lidí. Klíčové postavy se ale podařilo dopadnout většinou až v posledních letech, a ústřední případy tak stále zůstávají bez soudní tečky: To je třeba případ srbských předáků Radovana Karadžiče a Ratka Mladiče.

Podle Srbska verdikt ohrozí jednání s Kosovem

Osvobození Haradinaje je důkazem, že haagský válečný tribunál byl vytvořen s cílem „soudit srbský lid“, uvedl v reakci srbský prezident Tomislav Nikolić s tím, že verdikt také posílí euroskepticismus mezi srbským lidem. Podle Nikoličova právního poradce Olivera Antiče ohrozí Haradinajovo propuštění politické jednání mezi Srbskem a Kosovem, které jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008 a Bělehrad se důrazně staví proti jeho mezinárodnímu uznání.

Srbský žalobce Vladimir Vukčević obvinil ICTY, že špatně chránil svědky, kteří mohli proti Haradinajovi svědčit. Podle Vukčevičova vyjádření pro bělehradský deník Informer bylo během procesu s Haradinajem zabito 19 potenciálních svědků obžaloby. „Haradinaj přesně věděl, kdo ho může ohrozit. Jakmile se doslechl, že se Haag o někoho zajímá, ihned takového svědka přiměl mlčet,“ dodal Vukčević, podle něhož mezinárodní žalobci prokázali neznalost místní mentality a navíc ani nedokázali zaručit potenciálním svědkům beztrestnost.

Vukčević přitom zprošťující verdikt očekával, zejména kvůli nedostatku důkazů i přímých svědků. „Haradinajovy metody jsou známé, používá je každá mafie. Nejprve přijde upozornění, pak pokus o uplácení, později výhrůžky a až nakonec vražda. V tomhle (Haradinajově) případě to dospělo až k zabíjení, což zbylé svědky přimělo se stáhnout,“ řekl novinářům Vukčević. Na nebezpečí možného zastrašování svědků upozornil i americký diplomat John Williamson, šéf týmu mezinárodního policejního sboru EULEX, který v Kosovu vyšetřuje údajné obchodování s lidskými orgány.

K rozsudku se dnes rovněž vyslovil mluvčí srbské vlády Milivoje Mihajlović. Prohlásil, že ICTY „legalizoval mafiánské zákony v Kosovu“. Přitakal „zákonům, které v Kosovu vládnou, zejména zákonu mlčenlivosti, který je silnější než jakýkoli zločin,“ uvedl Mihajlović. 

Haradinaj se v Prištině prošel po červeném koberci

Haradinaj přiletěl večer do Prištiny vládním speciálem. Cestou od letadla se prošel po červeném koberci. Na letišti ho přivítali premiér Hashim Thaçi, čestná vojenská garda a dav příznivců. „Jsem šťastný, že mezinárodní soud potvrdil, že naše cesta ke svobodě byla poctivá a čistá,“ řekl.

V ulicích kosovské metropole Prištiny se po verdiktu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ozývaly salvy ohňostrojů a oslavná střelba. Lidé, kteří sledovali rozsudek na velkoplošných obrazovkách, jásali, objímali se a plakali. Veselí bude pokračovat i večer, kdy Haradinaj promluví k davu na prištinském náměstí Matky Terezy.

Ramush Haradinaj
Zdroj: ČT24
Vydáno pod