Svět podle OSN čelí největší humanitární krizi od roku 1945

Miliony Afričanů trpí hladem, Somálci bojují kromě nedostatku potravin i s cholerou (zdroj: ČT24)

Svět podle Organizace spojených národů (OSN) čelí největší humanitární krizi za posledních sedm desítek let. Podle šéfa Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) Stephena O'Briena hladoví v Jemenu, Somálsku, Jižním Súdánu a Nigérii 20 milionů lidí. K odvrácení katastrofy OSN potřebuje 4,4 miliardy dolarů (111 miliard korun), zatím má jen zlomek této částky.

„Ocitáme se v kritickém bodě dějin. Už nyní, na začátku roku, čelíme největší humanitární krizi od vzniku OSN. Přes 20 milionů lidí trpí hladem. Bez koordinovaného úsilí zemřou hlady a mnohem víc dalších zemře na nemoci,“ varoval O'Brien.

O krizi v těchto zemích hovořil v únoru také generální tajemník OSN António Guterres. Řekl tehdy, že OSN se navzdory velkorysým slibům dárcovských zemí zatím podařilo získat jenom 90 milionů dolarů.

Cítím se velmi nešťastný, že v dnešním světě, který disponuje tak obrovským množstvím bohatství, jsou takovéto věci stále možné. Je to neuvěřitelné.
António Guterres
generální tajemník OSN

V Jemenu umírá každých deset minut jedno dítě

Podle zjištění OSN v Jemenu umírá na nemoci, jimž by se dalo předejít, jedno dítě každých deset minut. Svět obletěly snímky mimořádně podvyživených dětí.

V Jižním Súdánu potřebuje potravinovou pomoc 40 procent obyvatel, tedy pět milionů lidí. Více než 100 tisíc obyvatel trpí hladomorem. Zemi sužoval hladomor už v roce 1998, kdy bojovala za nezávislost na Súdánu. Tehdy v důsledku podvýživy zemřelo přes 200 tisíc lidí.

Nejhorší situace je na severovýchodě Nigérie

Vůbec za nejhorší krizi na africkém kontinentě OSN považuje situaci na severovýchodě Nigérie. Rozsah problémů se ukazuje s tím, jak z oblasti ustupuje radikální skupina Boko Haram.

Dosud se vědělo, že islamisté pozabíjeli na 15 tisíc lidí a přinutili dva miliony lidí odejít z domovů. Teď se ukazuje, že tisíce lidí v této části Nigérie zápasí s hladomorem a potřebují naléhavou pomoc. V oblasti Čadského jezera podle odhadů nemá dost jídla přes sedm milionů lidí.

Somálsko zasáhl nejen hladomor, ale i cholera

Informace o obětech hladomoru přicházejí i ze Somálska. Jen v jedné oblasti na něj zemřelo za 48 hodin 100 lidí.

Somálsko zápasilo s hladomorem i před šesti lety. Tehdy tam zemřelo přes 250 tisíc lidí. Nynější situaci v této východoafrické zemi komplikuje velké sucho, které ničí stáda a úrodu. Potravinovou pomoc tam potřebuje více než šest milionů lidí. 

Zcela jasně můžeme odvrátit hladomor v Somálsku. Máme nového prezidenta, humanitární odhodlání a podrobný plán. Jsme připraveni navzdory obrovskému riziku a nebezpečí. Máme místní i mezinárodní vedoucí odpovědnost.
Stephen O'Brien
šéf Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN

Země bojuje také s epidemií cholery. Jen letos už zabila 200 lidí a tisíce dalších jsou nakaženy. Upozornila na to organizace na ochranu dětí Save the Children. Sucha situaci ještě zhoršují. Organizace proto žádá o mezinárodní pomoc.