Protesty v Jižní Koreji mají tři oběti, policie je v pohotovosti

Tři oběti a několik desítek zraněných si podle nové bilance vyžádaly páteční střety mezi stoupenci a odpůrci sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje poté, co ústavní soud zbavil političku funkce v souvislosti s rozsáhlou korupční aférou. V sobotu v Soulu protesty pokračovaly a sešli se na nich jak prezidentčini odpůrci, tak její příznivci.

Na akci kritiků hlavy státu dorazilo na 50 tisíc lidí, kteří žádali, aby exprezidentka byla zatčena. „Národ zvítězil, zatkněte Pak!“ volali. Podpořit političku na jiné shromáždění přišlo na 20 tisíc lidí, kteří se dožadovali změny soudního rozhodnutí o odvolání.

Policie v hlavním městě Soulu vyslala do ulic zhruba 20 tisíc mužů, aby oddělili znepřátelené tábory. Demonstranti během několika posledních týdnů, kdy skandál sílil, zabrali ulice kolem prezidentského paláce a rozdělili je na sféry stoupenců a odpůrců Pak Kun-hje.

Páteční rozhodnutí soudu završilo pád první jihokorejské prezidentky. Pak Kun-hje byla zvolena v roce 2012 díky vlně konzervativní nostalgie přiživené vzpomínkou na jejího zabitého otce, který sice zemi vládl jako diktátor, ale učinil jihokorejskou ekonomiku jednou z nejsilnějších na světě. Postupně ale následoval rozklad jejího mandátu, když do ulic vyšly miliony protestujících lidí.

Sesazení z prezidentského úřadu mimo jiné znamená, že ztratila imunitu a může být stíhána v souvislosti s korupčním skandálem. Prokuratura 65letou političku viní z úplatkářství, vydírání a zneužití moci.

Skandál se točí kolem důvěrnice odvolané prezidentky Čche Son-sil, která čelí podezření, že s využitím svých vazeb na hlavu státu nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů nadacím, které ona sama řídila. Exprezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela. Do skandálu je zapletena také největší jihokorejská firma Samsung Group; soud s jejím šéfem I Če-jongem začal ve čtvrtek.

Podle výroku soudu Pak Kun-hje porušila zákony, když nechala svou důvěrnici Čche Son-sil zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Umožnila Čche mimo jiné nahlížet do množství oficiálních dokumentů, čímž vyzradila státní tajemství. Pak Kun-hje přitom tuto skutečnost „skrývala a popírala, kdykoli vzniklo podezření“, konstatoval soud.

Soud uvedl, že Pak Kun-hje porušovala ústavu a zákony země „po celou dobu svého volebního období“. Exprezidentka veškerá obvinění odmítá. K soudu se nedostavila a zatím se nevyjádřila ani k verdiktu. Dosud také neopustila prezidentský Modrý dům.

Nové prezidentské volby se musí konat do 60 dní. Podle jihokorejských médií by se volby mohly konat 9. května. „Hlasování musí být příležitostí překonat rozkoly a konflikty a musí vést k národní jednotě a harmonii,“ řekl předseda volební komise Kim Jong-tok.