Spolková rada odmítla zařadit státy Magribu mezi bezpečné země

Komora německých zemí, Spolková rada, odmítla schválit zákon, který by označil Alžírsko, Maroko a Tunisko za země bezpečné pro uprchlíky. Spolkový sněm, dolní komora, normativní akt navržený vládou schválil už loni v květnu. O dosažení kompromisu se teď obě komory mohou pokusit s pomocí dohodovacího výboru.

Předloha podle očekávání při dnešním hlasování ve Spolkové radě nezískala potřebnou většinu 35 hlasů z celkových 69. Proti návrhu kabinetu kancléřky Angely Merkelové se postavila většina vlád spolkových zemí.

Zařazení uvedených tří severoafrických států na seznam bezpečných zemí by jejich občanům výrazně ztížilo šanci získat azyl v Německu. U zemí, které na tomto soupisu jsou, se předpokládá, že se v nich dodržují lidská práva. Aby německé úřady jejich občanům přiznaly azyl, musejí migranti prokázat, že oni sami nebo jejich rodinní příslušníci čelí ve vlasti perzekucím.

Opozice zapsání Alžírska, Maroka a Tuniska mezi bezpečné státy kritizuje s poukazem na to, že v těchto zemích mimo jiné neexistuje nezávislá justice, je tam omezená svoboda tisku a jsou porušována práva žen.

„Je to špatný den pro naše úsilí zastavit ilegální migranty,“ poznamenal k výsledku hlasování Spolkové rady německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Opoziční kritiku návrhu zákona odmítá. Vláda si je podle něj vědoma, že stav lidských práv není v těchto zemích na takové úrovni jako v Německu, to však nemůže obecně zakládat právo na udělení azylu.