Jako v detektivce. Ukradené stradivárky našly cestu zpět do koncertního sálu

Horizont ČT24: Neuvěřitelný příběh ukradených stradivárek (zdroj: ČT24)

Houslí z dílny Antonia Stradivariho na světě zůstává jen pár set. Jsou synonymem krásy a jedinečného zvuku. Podle jedněch tkví jejich kouzlo v řemesle, podle druhých zase v nátěru a dřevě. Pro houslistu Romana Totenberga byly celým světem – než mu je jiný hudebník ukradl. Před pár lety se ale jako zázrakem našly a teď se znovu rozeznívají.

Jedny z pěti set stradivárek na světě odcizili dnes už slavnému houslistovi Totenbergovi na začátku 80. let. Příběh s až detektivní zápletkou zůstával po desetiletí záhadou.

„Měl koncert v Bostonu na Longy School of Music, kde dělal v té době uměleckého ředitele, a po koncertě se vydal za svými podporovateli. Když se vrátil do šatny, housle byly pryč,“ podotkla Totenbergova dcera Nina, která je novinářka.

„Všechno ostatní tu zůstalo, pouzdro. Bylo tu také několik smyčců. Zmizely dva a ostatní tu zůstalo. Potom jsem si uvědomil, že je asi někdo ukradl,“ vzpomíná Totenberg, jehož událost zdrtila.

Ukradené stradivárky
Zdroj: ČT24

V té době 250 let staré stradivárky v hodnotě milionu dolarů ho totiž provázely celou kariéru.
„Většina z nás nikdy nevlastnila nic tak cenného, něco, jehož ztráta by z nás učinila prázdné bytosti,“ poznamenal tehdy moderátor Francis Cole.

Zločin se podařilo osvětlit teprve před dvěma lety. V roce 2011 našla vdova po talentovaném, ale divokém a excentrickém houslistovi Philipovi Johnsonovi ve sklepě zamčené pouzdro. Až v roce 2015 se nástroj dostal k výrobci houslí, který okamžitě poznal, o jaký kus jde. „Housle byly poměrně zanedbané. Ten muž je očividně slepoval sám,“ sdělil Bruno Price.

Po roce pečlivých oprav se stradivárky dostaly do rukou Miře Wangové, která na ně zahraje 13. března na exkluzivním koncertě v New Yorku dvě komorní skladby od Felixe Mendelssohna a Antonína Dvořáka. „Jsou skoro v perfektní kondici, podle nás vypadají jako nové, ale samozřejmě jsou víc než 300 let staré,“ říká Wangová.

Znovunalezené stradivárky v akci
Zdroj: ČT24

Roman Totenberg Johnsona z krádeže léta podezíral, dokázat mu ale nic nemohl. Zemřel v roce 2012, rok po muži, který mu ukradl jeho největší poklad, a tři roky předtím, než se housle opět dostaly do rukou jeho rodiny.