Malajsie potvrdila, že zavražděný muž je bratr vůdce KLDR

Malajsijská policie oficiálně potvrdila, že muž zavražděný 13. února na letišti v metropoli Kuala Lumpur byl bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una. Policie nicméně neuvedla, jak Kim Čong-nama identifikovala.

Muž, který byl zabit na letišti, měl u sebe pas se jménem Kim Čchol. Krátce po vraždě ale malajsijští vládní činitelé uvedli, že se ve skutečnosti jednalo o bratra severokorejského diktátora, který žil v dobrovolném exilu v Macau.

Malajsijská policie oficiálně potvrdila identitu zavražděného jako Kim Čong-nama až v pátek. Policejní šéf ale odmítl uvést jakékoli podrobnosti k identifikaci. Podle něj by tím byla ohrožena „bezpečnost svědků“.

Malajsijské úřady v uplynulých týdnech uváděly, že čekají na vzorky DNA někoho z příbuzných zavražděného, aby mohly oficiálně potvrdit jeho totožnost. Malajsijské úřady také uvedly, že tělo vydají pouze příbuzným.

Podle malajsijských vyšetřovatelů vraždu spáchaly dvě ženy, které mu na obličej nastříkaly nervový plyn VX, jejž OSN řadí mezi chemické bojové látky.

Ze zosnování vraždy jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Severní Korea jakýkoli podíl na vraždě odmítá. Nepotvrdila zatím ani to, že mrtvým je bratr diktátora Kim Čong-una, požaduje ale vydání těla mrtvého Severokorejce.

Nevlastní bratr současného vůdce KLDR Kim Čong-una se narodil 10. května 1971 v Pchjongjangu. Byl nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002.

Studoval v Moskvě a Ženevě, pak zastával vysoký post v severokorejské špionážní službě. V minulosti se mu přezdívalo „malý generál“. 

Kim Čong-nam žil posledních 15 let střídavě v dobrovolném exilu v čínském Macau a v Pekingu. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly podniknuty v Číně a v Rakousku.

Kim Čong-nam měl údajně blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.

Kim Čong-nam
Zdroj: AP/Shin In-seop/ČTK