Polský atentátník chtěl zavraždit primátorku a televizní moderátorku

Varšava – Polský atentátník Brunon Kwiecień, který chtěl odpálit obří nálož před budovou parlamentu, měl ještě další cíle. Chtěl taky zabít primátorku Varšavy Hannu Gronkiewiczovou-Waltzovou a televizní moderátorku Moniku Olejnikovou. Plánoval tak skoncovat s polskou elitou, píše list Gazeta Wyborcza.

Šílený plán polského atentátníka dostává obrysy. Nejenže chtěl vysokoškolský chemik vyhodit do vzduchu parlament, když měl uvnitř s poslanci jednat i premiér a prezident, ale také plánoval zavraždit dvě mediálně známé ženy. Gronkiewiczová-Walzová je místopředsedkyní vládnoucí proevropské strany Občanská platforma premiéra Donalda Tuska, Olejniková zase moderátorkou stanice TVN 24. 

Polští policisté ho ale zatkli 9. listopadu v Krakově dřív, než stihl cokoliv zrealizovat. Avízo o teroristických plánech dala údajně policistům jeho manželka bioložka, které se ptal na možnost využití biologických zbraní. Muž nejdříve obvinění popíral, pak ale začal s úřady spolupracovat. Policie u něj doma našla mimo jiné trinitrotoluen, hexogen, střelné zbraně a tisícovku nábojů. Tajná služba podle deníku teď pátrá po jeho zmizelé 62leté tchyni, která údajně jeho ilegální nákupy zbraní a výbušnin financovala. 

„Polskému Breivikovi“ hrozí nejméně 12 let vězení. Šlo o vzorného otce dvou dětí, tichého, nenápadného profesora chemie. Podle rektora Zemědělské univerzity v Krakově to byl běžný zaměstnanec, který se nijak nevymykal - pozitivně ani negativně. V soukromí se ale Kwiecień netajil náklonností k pravicovým extremistům. Měl v sobě obrovskou nenávist k současným polským elitám. Budovu polského Sejmu si nevybral náhodou. Jde o jeden z nejméně střežených parlamentů v Evropě; je snadno dostupný, jen s neozbrojenou stráží.

Polské tajné služby sledovaly útočníka víc než rok. Podle médií poslaly do jeho blízkosti několik agentů, jejich přesná role v případu teď budí v zemi největší otazníky. Kwiecieň je teď v krakovské věznici s přísnou ostrahou a čeká na soud, který má začít příští rok. K němu s důkazy dorazí i polská kontrarozvědka. Má soudce přesvědčit, že chytila skutečného fanatika, a ne jen pomatence, kterého její agenti zpracovali do role velké ryby. Hodně důkazu ale zůstane v režimu tajné. Jedna z největších bezpečnostních afér v moderní polské historii tak může navždy zůstat zahalená tajemstvím.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)