Assange dá firmám detaily o praktikách CIA k výrobě bezpečnostních záplat

Server WikiLeaks se rozhodl poskytnout technologickým společnostem některé podrobnosti o praktikách kybernetické špionáže americké CIA. Na on-line tiskové konferenci z Londýna to prohlásil zakladatel serveru Julian Assange. Krok podle něj pomůže firmám zacelit bezpečnostní mezery.

„Rozhodli jsme se pracovat s (technologickými společnostmi) a umožnit jim exkluzivní přístup k dalším technickým detailům, které máme k dispozici, aby mohly udělat opravy,“ řekl Assange. Jakmile podle něj firmy zacelí bezpečnostní mezery, poskytne WikiLeaks kompletní data veřejnosti.

Americkou rozvědku obvinil z „ničivé neschopnosti“ kvůli tomu, že shromáždila takové množství dat a poté je uložila na jediném místě. CIA reagovala s tím, že Assange není zrovna „baštou pravdy a integrity“.

„CIA nadále pokračuje ve smělém získávání zpravodajských informací v zahraničí, aby chránila Ameriku před teroristy, nepřátelskými národy a dalšími protivníky,“ uvedla v prohlášení mluvčí úřadu Heather Fritzová.

Sérii dokumentů údajně pocházejících ze serverů CIA začal WikiLeaks zveřejňovat v úterý. Podle Assange jde o dosud nejkomplexnější publikovaný soubor špionážních dokumentů.

CIA jejich pravost odmítla komentovat, nezávislí kybernetičtí experti a bývalí zaměstnanci zpravodajských služeb ale po jejich prozkoumání shledali, že jsou zřejmě pravé a obsahují kódová slova používaná v hackerských programech CIA.

Složky z let 2013 až 2016 údajně obsahují detaily o pokusech proniknout do softwarových produktů, do chytrých televizí a chytrých telefonů, včetně přístrojů iPhone firmy Apple, a do operačních systémů Android, Windows, Mac a Linux, které by se tak mohly změnit v improvizovaný výzvědný nástroj.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer ve čtvrtek zopakoval, že prezident Donald Trump je kauzou znepokojen, především s ohledem na možné ohrožení národní bezpečnosti. Systémy CIA jsou podle Trumpa zastaralé a musejí projít modernizací.

Assange od roku 2012 pobývá na ekvádorském velvyslanectví v britské metropoli. Snaží se tak zabránit svému vydání do Švédska kvůli obvinění, že se v roce 2010 dopustil znásilnění. Assange obvinění odmítá a tvrdí, že se obává vydání ze Švédska do USA kvůli trestnímu vyšetřování činnosti WikiLeaks.