USA poslaly do Sýrie mariňáky, aby se zapojili do útoku na baštu IS v Rakká

Spojené státy poslaly do Sýrie čtyři stovky mariňáků, kteří mají podpořit místní rebely ze Syrských demokratických sil (SDF). Ti se chystají dobýt baštu Islámského státu (IS) v Rakká. Do Sýrie dorazili mariňáci už v uplynulých dnech – zřídit mají základnu, z níž bude dělostřelectvo útočit na tři desítky kilometrů vzdálené pozice IS. Ofenziva by měla začít v nadcházejících týdnech.

Mariňáci jsou z 11. námořní expediční jednotky v San Diegu a do severní Sýrie se dostali letecky přes Džibuti a Kuvajt, sdělili činitelé z amerického ministerstva obrany listu The Washington Post. Očekává se, že jejich nasazení bude spíš dočasná záležitost.

Mluvčí mezinárodní koalice John Dorrian řekl agentuře Reuters, že dělostřelecká baterie v blízkosti Rakká by mohla urychlit porážku radikálů. „Vedli jsme poměrně intenzivní leteckou operaci s cílem zničit nepřátelské kapacity a pozabíjet nepřátelské bojovníky v této oblasti. Budeme v tom pokračovat a propojíme to s novými možnostmi,“ uvedl plukovník.

Už během víkendu byly v oblasti Rakká nasazeny elitní vojenské jednotky Rangers, které se snažily ukončit střety mezi SDF a rebely podporovanými Tureckem. Hlavní sílu SDF tvoří kurdští bojovníci z YPG, kterým se Ankara snaží zabránit získat souvislé území na severu Sýrie.

Ve válčící Sýrii dosud operoval malý počet členů amerických zvláštních sil, kteří školí tamní opoziční skupiny pro boj proti IS. Exprezident Barack Obama ale odmítal poslat do země vojáky, protože nechtěl ohrozit jejich životy po špatných zkušenostech z intervencí v dalších zemích Blízkého východu.

Nový šéf Bílého domu Obamu několikrát označil za „zakladatele IS“. Podle něj věnoval na boj s terorismem málo peněz. Donald Trump chce zvýšit letošní rozpočet na obranu o 54 miliard dolarů (1,4 bilionu korun), tedy o devět procent ve srovnání s loňským rokem.

Nový americký prezident dlouhodobě prosazuje tvrdší přístup v boji proti IS. Kvůli spolupráci v boji s teroristy by chtěl zlepšit i vztahy s Moskvou. Ta v Sýrii zasahuje na straně prezidenta Bašára Asada a válčí rovněž s islamisty.