Kvůli dekretům v Egyptě zatím největší demonstrace

Káhira – Desetitisíce lidí se v Egyptě znovu shromáždily na káhirském náměstí Tahrír. Policie se tady střetla s odpůrci prezidenta Mursího. Policejní jednotky použily proti demonstrantům slzný plyn. Dvaapadesátiletý demonstrant zemřel poté, co se ho nadýchal. Jde už o druhou oběť od začátku protestů proti prezidentským dekretům. Dnešní demonstrace je přitom zatím největší protestní akcí proti prezidentovi od jeho zvolení letos v červnu.

„Vypadni!“ skandovali mnozí demonstranti, kteří tak převzali známý slogan lidové vzpoury, která sesadila bývalého autoritativního prezidenta Husního Mubaraka loni v únoru. „Zůstaneme na náměstí Tahrír, dokud Mursí nezruší své rozhodnutí,“ řekl jeden z aktivistů hnutí proti prezidentovi. Na protest dohlížejí policisté a záchranáři. 

Podobné demonstrace se dnes konaly i jinde v Egyptě. Mursího postup kritizují také právníci. Před budovou jejich svazu se jich dnes sešlo několik set a požadují Mursího odstoupení. 

Přívrženci Mursího a Muslimského bratrstva naopak vyzývají k akcím na podporu prezidenta. Zatím nedošlo k žádným střetům mezi oběma tábory. 

Protesty proti Mursímu trvají už od pátku. Kritikům se nelíbí, že vydal dekrety, které posilují jeho moc. Zajistil si imunitu před justicí a té naopak odejmul některé její pravomoci. Prezident rozhodnutí obhajuje a označuje ho za způsob, jak ochránit revoluci a urychlit reformy.