Případ zmizení malé Britky Maddie nemá ani po 14 měsících řešení

Lisabon - Portugalská policie předala prokuratuře závěrečnou zprávu o případu zmizení malé Britky Madeleine McCannové. Ta se před 14 měsíci ztratila v jihoportugalském letovisku. Zatím není jasné, zda úřady budou ve vyšetřování pokračovat, nebo ho uzavřou.

Po malé Britce pátrají Portugalci už 14 měsíců. Tříletá Maddie zmizela ze svého hotelového pokoje loni v květnu v letovisku Praia da Luz, když její rodiče zrovna v restauraci večeřeli. Od té doby není o jejím osudu nic známo. Neví se, zda šlo o únos nebo o vraždu.

Vývoj případu zmizení Maddie

3. 5. 2007 - zmizení Maddie

Září 2007 - McCannovi jsou označeni za podezřelé ze zmizení dcery

1. 7. 2007 - předání policejní zprávy prokuratuře

7. 7. 2008 - McCannovi požádají nejvyšší soud o zveřejnění informací z policejního vyšetřování

Vyšetřování případu se zřejmě ocitlo ve slepé uličce. V závěrečné policejní zprávě se totiž píše, že úřady „rozhodnou, zda je nezbytné další vyšetřování, či zda uzrála situace k uzavření případu.“

Portugalská média dnes psala, že policie zřejmě případ pro nedostatek důkazů odloží. Policisté údajně nemají dostatek materiálu proti Kate a Garrymu McCannovým, rodičům malé Maddie, kteří jsou z činu oficiálně podezřelí. Spolu s nimi policie podezřívá i dalšího Brita Roberta Murata, který bydlel v hotelu nedaleko pokoje Maddie. I ten ale jakoukoli vinu popírá.

Právník McCannových: „Rodiče Maddie během vyšetřování už dost trpěli“

Podrobnosti případu podléhají přísnému utajení. Prokuratura nevyloučila další znovuobnovení vyšetřování.

Mluvčí manželů McCannových pan Mitchell dnes reagoval na policejní zprávu: „McCannovi jsou nevinní, na zmizení Madeleine se nijak nepodíleli. Během vyšetřování už dost trpěli.“ Rodiče se ale podle něho zajímají o to, zda policie plánuje pátrání po Maddie pozastavit.

Pokud se tak stane, chtějí 7. července požádat nejvyšší soud, aby se všechny informace nashromážděné policií zveřejnily, aby mohli v hledání zmizelé dcery pokračovat na vlastní pěst.