Kulky narkobaronů si nevybírají – vezmou i královnu krásy

Mexiko – Nemilosrdný boj mezi mexickou armádou a narkomafií si vyžádal další daň – tentokrát z řad nejkrásnějších dívek země. Během přestřelky v severomexickém státu Sinaloa mezi vojáky a překupníky drog byla zabita 22letá královna krásy María Susana Floresová Gámezová.

Mladá žena v únoru zvítězila v soutěži krásy s názvem Žena Sinaloy 2012. Podle prokuratury cestovala v jednom z vozidel překupníků drog, které v sobotu asi hodinu pronásledovali vojáci. Následovala sedmihodinová přestřelka, po níž bylo tělo miss nalezeno v blízkosti útočné pušky AK-47. Během incidentu zahynuli i dva vojáci, jeden civilista a člen zločinecké skupiny. Není známo, zda krásku zabily kulky vojáků, nebo narkobaronů.

Minulý týden byla zastřelena starostka města Tiquicheo María Santosová Gorrostíetová, jedna z nejstatečnějších žen Mexika. I ona se zřejmě stala obětí drogových kartelů, které chtěly město ovládnout. Starostku už předtím při dvou atentátech těžce zranili a zabili jí manžela.

Válka drogových gangů trvá v zemi již šest let. Podle nevládních organizací od zahájení vojenské ofenzivy proti drogovým gangům koncem roku 2006 přišlo o život více než 37 000 lidí. V neděli policisté na dvou místech v zemi objevili 19 mrtvých těl, údajně dalších obětí války drogových gangů. Z toho 11 těl se nacházelo v severomexickém státě Chihuahua. Dnes tu byla nalezena těla čtyř mužů v odlehlém horském regionu, která byla svázána a nesla stopy mučení. Další čtyři muži a jedna žena byli zastřeleni v obchodě ve stejnojmenné metropoli Chihuahuy.