V nemocnici v Kábulu po útoku islamistů zůstalo přes 30 mrtvých

Po útoku skupiny ozbrojenců na největší vojenskou nemocnici v Kábulu zemřelo více než 30 lidí a přes 50 jich bylo zraněno. Uvedlo to afghánské ministerstvo obrany. K útoku na nemocnici, která se nachází nedaleko amerického velvyslanectví a dalších diplomatických sídel, se přihlásil Islámský stát. Zásah afghánských bezpečnostních složek trval přes šest hodin. Všichni útočníci byli zabiti.

Při útoku na nemocnici se nejprve odpálil sebevražedný atentátník a následně do zařízení pronikli další tři ozbrojenci s automatickými zbraněmi a ručními granáty, kteří zaujali pozice v horních patrech budovy.

Do nemocnice byli vysláni členové afghánských speciálních sil. Vojáci do budovy pronikli přes střechu a oblast obklíčili. Agentura AFP později s odvoláním na ministerstvo obrany uvedla, že všichni pacienti byli z nemocnice evakuováni či přesunuti na bezpečné místo v areálu nemocnice.

Afghánský ministr obrany Dawlat Waziri oznámil, že jeden útočník byl zabit, druzí dva odolávali. Během více než šestihodinového zákroku se podařilo zneškodnit i je. Při zásahu zemřel také jeden voják a tři byli zraněni.

Celková bilance je ale podle ministerstva obrany více než třicet mrtvých. Těla dalších obětí byla nalezena poté, co příslušníci afghánských bezpečnostních sil provedli podrobnou prohlídku budovy.

Islamisté útočili převlečení za lékaře

Zaměstnanec ústavu agentuře Reuters popsal, jak jeden z útočníků převlečený za lékaře vytáhl z pod pláště kalašnikov a zastřelil nejméně jednoho pacienta a jednoho lékaře. Další z pracovníků podle BBC napsal na Facebook vzkaz: „Útočníci jsou uvnitř. Modlete se za nás.“ Někteří lidé ve strachu vylézali na římsy oken.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní řekl, že útok pošlapal veškeré lidské hodnoty. „Nemocnice je bez ohledu na víru považovaná za nedotknutelnou a zaútočit na ni je jako zaútočit na celou naši zemi,“ uvedl Ghaní.

Afghánské bezpečnostní složky u místa útoku v Kábulu
Zdroj: Reuters/Mohammad Ismail

K přepadení nemocnice, která má kapacitu čtyř set lůžek, došlo týden poté, co při dvou sebevražedných útocích radikálního islamistického hnutí Taliban v Kábulu zemřely téměř dvě desítky lidí.