Přes sjezdovku ve francouzském Tignes se řítila lavina, oběti nejsou

Česká turistka o pádu laviny v Tignes: Náš hotel se otřásl (zdroj: ČT24)

Ve francouzském lyžařském středisku Tignes spadla lavina. Místní média ale uvádějí, že nikdo neutrpěl zranění. Jen pár osob pocítilo silnou tlakovou vlnu, která vznikla při pádu masy sněhu. Svědci předtím tvrdili, že lavina mohla zasypat hodně lidí.

Středisko uvedlo na Twitteru, že sice na místě skutečně spadla lavina, ale nejde o „žádné drama“. Reagovalo tak na zprávu ministra sportu Thierryho Braillarda, který Tignes vyjádřil podporu.

Lavina se přehnala přes středně obtížnou sjezdovku. Podle svědků mohla strhnout řadu lidí. Zároveň si ale nebyli jistí, zda tam v té chvíli vůbec někdo byl a o kolik osob případně mohlo jít.

„Slyšeli jsme velkou ránu, otřásl se celý náš hotel. Pak jsme zjistili, že sjezdovka začíná vypadat nějak jinak, jsou tam záchranáři a všichni přijížděli dolů,“ popsala situaci krátce po incidentu česká turistka Denisa Nováková.



Horská služba na místo vyslala početný tým, který s pomocí cvičených psů sníh usilovně prohledal, uvedl web regionálního listu Le Dauphiné Libéré. 

Britský turista Laurence Blainey uvedl, že u sjezdovky Carline bylo narváno, protože byla otevřená jediná v oblasti. „Stáli jsme ve frontě na vlek, když najednou přiběhlo 30 nebo 40 lyžařských instruktorů,“ podotkl Blainey. Instruktoři lidi varovali, aby se schovali. Turista uvedl, že viděl záběry jiných lyžařů, jak se lidé snažili dostat ze sněhu. „Je neskutečné, co se stalo,“ dodal.

V Tignes hustě sněžilo několik dnů v kuse. Nová vrstva sněhu má přitom tendenci se sesouvat po zamrzlém podkladu starého sněhu. Lavinové nebezpečí tak bylo v oblasti na čtvrtém stupni z pěti. Část resortu byla pro lyžaře uzavřena ještě před pádem laviny.

Určitě je štěstí, že se tam nikdo nepohyboval. U laviny jde vždycky o čas a tady byl čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí a ta lavina byla velká.
Robert Dlouhý
Horská služba ČR

Horská střediska ve sledovaných úsecích vyvolávají laviny uměle, aby takovýmto nehodám zamezili. Oblast ale souběžně s padajícím sněhem zasáhla v posledních dnech mohutná vichřice se silným nárazovým větrem, což v některých místech zabránilo příslušníkům horské služby vhodně zasáhnout.

V polovině února v oblasti zahynuli čtyři snowboardisté, které strhla lavina, když se pohybovali mimo vyznačenou oblast - podle střediska zřejmě sněhovou masu strhla skupina lidí, kteří lyžovali o kus výš. Celkem tehdy lavina smetla devět lidí, ale pět se jich podařilo zachránit.