Izraelská policie opět vyslýchala premiéra Netanjahua. Jsou na obzoru předčasné volby?

Izraelská policie opět vyslýchá premiéra Benjamina Netanjahua kvůli obviněním z korupce. Sedmašedesátiletý předseda vlády, který veškerá obvinění popírá, zatím nebyl z ničeho obviněn. Jeho političtí soupeři ale co častěji hovoří o možnosti předčasných voleb, sdělila agentura Reuters.

Netanjahu je podezřelý z údajně nelegálního přijímání drahých darů od domácích i zahraničních podnikatelů a také z toho, že se snažil přimět majitele jedněch z největších izraelských novin, deníku Jediot Achronot, aby o něm psaly pozitivně. Výměnou za to Netanjahu podle izraelských médií nabídl, že zajistí snížení nákladu konkurenčního deníku Israel Hajom.

Pondělní výslech, který je v pořadí už čtvrtý, se konal v Netanjahuově rezidenci v Jeruzalémě. Policejní mluvčí sdělila, že vyšetřovatelé po skončení výslechů zveřejní prohlášení. Policejní šéf Roni Elsheich už dříve novinářům řekl, že vyšetřování se chýlí ke konci. Policie se podle něj po jeho skončení rozhodne, zda kauzu nechá být, nebo doporučí prokuratuře, aby vznesla proti Netanjahuovi obvinění.

Pokud by byl Netanjahu obviněn, šli by zřejmě voliči brzy k urnám

Politici napříč stranami podle Reuters začínají taktizovat s ohledem na možné předčasné volby v případě Netanjahuova obvinění. Pokud by tato situace skutečně nastala, premiér by pravděpodobně rezignoval. Většina analytiků se shoduje, že premiéra nikdo z jeho strany Likud nenahradí a nejpravděpodobnější možností jsou tak předčasné volby někdy na podzim.

Netanjahu i jeho manželka Sara v minulosti čelili několika skandálům. Sara Netanjahuová byla například obviňována z údajného tyranizování zaměstnanců i z extravagantních a vysokých výdajů.

  • Netanjahu stojí v čele izraelské vlády od března 2009, premiérem byl ale už v letech 1996–1999. Celkem se stal předsedou vlády čtyřikrát, jako jediný v historii země třikrát za sebou. Pokud v roce 2019 dokončí toto volební období, stane se nejdéle sloužícím premiérem Izraele.
Vydáno pod