Napětí kvůli vraždě Kimova bratra roste. KLDR vyhostí malajsijského velvyslance

Severní Korea do dvou dnů vyhostí malajsijského velvyslance. Jde o odvetu za víkendové rozhodnutí Malajsie vypovědět ze země ambasadora KLDR kvůli tomu, že kritizoval vyšetřování vraždy bratra severokorejského vůdce na letišti v Kuala Lumpuru.

Malajsijská vláda v sobotu oznámila, že bude ze země vypovězen severokorejský velvyslanec. Ten předtím prohlásil, že vyšetřování vraždy Kim Čong-nama je nevěrohodné. Malajsijští vyšetřovatelé dospěli k názoru, že bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una usmrtil zakázaný bojový nervový plyn VX.

Velvyslanec KLDR také obvinil malajsijskou vládu, že podporuje síly, které jsou nepřátelské vůči Pchjongjangu. Podle Reuters tak narážel především na Jižní Koreu.

Podle Malajsie a Spojených států zorganizovaly vraždu severokorejské bezpečnostní úřady. KLDR ale jakýkoli podíl na vraždě Kim Čong-nama odmítá a zatím ani nepotvrdila, že na kualalumpurském letišti zemřel vůdcův bratr.

Velvyslanec KLDR dostal na opuštění Malajsie 48 hodin a krátce před vypršením této lhůty přijel autem na kualalumpurské letiště.

Stejné opatření přijala následně i KLDR. Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že malajsijský ambasador v Pchjongjangu byl označen za nežádoucí osobu a musí rovněž do 48 hodin opustit Severní Koreu.

V minulých dnech také Malajsie oznámila, že od 6. března ruší z bezpečnostních důvodů bezvízový styk se Severní Koreou. Dosud mohli Severokorejci v Malajsii pobývat 30 dní bez víz.

Dvě ženy jsou obviněné z vraždy

Při vyšetřování útoku na Kim Čong-nama dosud policie v Malajsii zatkla a obvinila Indonésanku a Vietnamku, které na oběť nastříkaly plyn. Byly obviněny z vraždy, ale tvrdí, že o smrtící látce nevěděly. Bylo jim prý řečeno, že jde o žert v rámci televizního pořadu skryté kamery.

Kromě obou žen Malajsie zadržela krátce po činu také dva muže – Malajsijce, který je na svobodě na kauci, a Severokorejce Ri Tong-ila, kterého v minulých dnech ale propustila pro nedostatek důkazů a deportovala ze země. Policie podle agentur dále pátrá po sedmi Severokorejcích považovaných za organizátory plánovaného zločinu.