Jak v Abú Ghrajbu - nedávají mi sladkosti, stěžuje si Breivik

Oslo - Norský pravicový extremista Anders Breivik tvrdí, že ochranka věznice Ila se ho snaží dohnat k sebevraždě v podmínkách „mini Abú Ghrajbu“. Masový vrah, který byl odsouzen za smrt 77 lidí, použil srovnání s iráckou věznici nechvalně proslulou týráním vězňů ve svém 27stránkovém dopise adresovaném vězeňské správě.

Breivik píše, že je frustrovaný, že strážci dostatečně neberou ohled na jeho naplánovaný denní režim. Každý den je prý podroben důkladným osobním prohlídkám a nebylo mu umožněno mít lampu na čtení. Dostává údajně studenou kávu a sladkosti nemůže mít tak často, jak by chtěl. 

Breivik byl 24. srpna odsouzen k 21 letům vězení za loňské zabití 77 lidí v Oslu a na ostrově Utöya. Trest může být opakovaně prodlužován až do jeho smrti.

Norský tisk na začátku měsíce informoval, že Breivik si na podmínky v káznici písemně stěžoval před několika měsíci. V dopise prý tehdy poukazoval na to, že ho již 15 měsíců drží v izolaci. To je podle něj v rozporu s norskými zákony, s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod a s Úmluvou OSN proti mučení. Tvrdil také, že je ve věznici vystaven „ponižujícímu jednání“ a že nemá příležitost ke společenským a rekreačním aktivitám. Vedení věznice Ila, kde je pravicový extremista držen, dopis tehdy odmítlo komentovat.

Vydáno pod