Europarlament zrušil Marine Le Penové imunitu. Kvůli videím se zvěrstvy IS

Zpravodaj ČT Zavadil: Ztráta imunity se týká pouze případu s videi IS (zdroj: ČT24)

Evropský parlament částečně zrušil poslaneckou imunitu šéfky francouzské krajní pravice Marine Le Penové, jedné z favoritů voleb francouzského prezidenta. Vyhověl tak francouzské justici, která Le Penové vyčítá, že zveřejnila na Twitteru násilná videa takzvaného Islámského státu (IS). Zrušení imunity se týká pouze tohoto případu, nikoli podezření z neoprávněného získávání peněz EP pro stranu Le Penové Národní fronta (FN).

Le Penová je ve Francii vyšetřována kvůli podezření, že v prosinci 2015 zveřejnila na Twitteru záběry s krutým obsahem. Na snímcích byla mimo jiné vražda amerického novináře Jamese Foleyho, jemuž islamisté uřízli hlavu. Zrušení imunity umožní její případné obvinění a stíhání. Šéfce Národní fronty by mohly podle agentury Reuters hrozit až tři roky vězení a pokuta 75 tisíc euro.

„Jsem poslankyně, mou úlohou je odsuzovat Islámský stát,“ řekla před hlasováním europoslanců Le Penová. Obvinění ohledně snímků označila za „politické vyšetřování“ a vyzvala k přerušení vyšetřování.

Zbavení imunity Le Penové už v úterý odhlasoval výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu a nyní jej potvrdilo jasnou většinou i plénum.

Francouzská politička už dříve vysvětlila, že snímky pod názvem „IS, to je toto!“ zveřejnila v reakci na podle ní podlé tvrzení známého redaktora Jeana-Jacquesa Bourdina, že IS a FN si jsou podobní.

Ve stejný den v roce 2015 zveřejnil ze stejného důvodu na Twitteru snímek s násilím IS i poslanec FN Gilbert Collard. Francouzské Národní shromáždění ale odmítlo žádost justice o jeho zbavení imunity. Podle dolní sněmovny nebyla žádost „dostatečně přesná“.

Kateřina Etrychová o zajímavých bodech Macronova předvolebního programu (zdroj: ČT24)

Macron představil svůj program

Čerstvě zveřejněné výzkumy ukázaly podobně jako v minulosti na předpokládané těsné vítězství Le Penové v 1. kole, ale stejně tak potvrdily její malé šance na triumf v kole druhém. Podle šetření agentury Elabe by v něm získala 38 procent, zatímco pro centristického kandidáta Emanuela Macrona by hlasovalo 62 procent. Průzkumy Opinionway naznačují obdobný výsledek: 63 ku 37 procentům ve prospěch Macrona.

Favorit na křeslo v Elysejském paláci představil ve čtvrtek podrobnosti svého dlouho očekávaného předvolebního programu. „Macron má propracovaný sběr dat. Rozesílá on-line dotazníky Francouzům po celém světě a jeho tým v Paříži pak na základě analýz nabízí nejlepší možná řešení, která si lidé podle těchto průzkumů přejí,“ vysvětlila Kateřina Etrychová ze zahraniční redakce ČT24.