Americký ministr spravedlnosti nebude kvůli kontaktům s Rusy dohlížet na šetření hackerských útoků

Nekalé kontakty s Moskvou měl i Trumpův ministr spravedlnosti (zdroj: ČT24)

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions během loňské volební kampaně dvakrát jednal s ruským velvyslancem v USA. Jeho úřad to oznámil poté, co na Sessionsovy schůzky upozornil list The Washington Post. Sessions přitom během slyšení v Senátu podobné styky popřel. Ministerstvo spravedlnosti je nadřízené FBI, který nyní šetří údajné zásahy ruských hackerů ve prospěch pozdějšího vítěze voleb Donalda Trumpa. Sessions už oznámil, že se dohledu nad šetřením zdrží. Vedení demokratů v Kongresu žádá jeho rezignaci, Trump ale svému ministru důvěřuje.

Na schůzky Sessionse s ruským velvyslancem ve Spojených státech Sergejem Kisljakem upozornil list The Washington Post a ministerstvo spravedlnosti je následně potvrdilo. Sessions se v prvním případě s ruským ambasadorem sešel jako tehdejší člen senátního výboru pro ozbrojené složky, podruhé to pak bylo v rámci setkání amerických politiků se skupinou velvyslanců.

Osobně ovšem schůzky i nadále popíral. „Nikdy jsem se nesešel s žádným ruským představitelem, abych s ním diskutoval o tématech kampaně. Nemám ponětí, co tahle obvinění znamenají. Jsou falešná,“ prohlásil podle televize CNN.

Řešil se terorismus a Ukrajina, tvrdí ministr

„Komunikaci s Rusy“ zapřel i během slyšení v Senátu před svým potvrzením do funkce. Navzdory tomu, že byl na schůzky s ruskou stranou přímo dotázán. Sessions tvrdí, že s velvyslancem o kampani nehovořil. Tématem rozpravy byl prý terorismus a situace na Ukrajině. Rozhovoru prý byli přítomni dva členové jeho týmu.

Ruské konexe prezidentových mužů (zdroj: ČT24)

Na posledním brífinku přitom uznal, že o jednání s ambasadorem Ruska měl Senát informovat. Nemyslí si, že se během volební kampaně setkal ještě s jinými ruskými činiteli.

Z demokratického tábora se ale začínají ozývat hlasy požadující ministrovu rezignaci. „Sessions není způsobilý vykonávat funkci nejvyššího úředníka v zemi zodpovědného za policii a musí odstoupit,“ uvedla například šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová.

„Ministr spravedlnosti Jeff Sessions měl několik týdnů čas, aby opravil svou výpověď, kterou učinil před justičním výborem v Senátu, ale neučinil tak. Pro blaho této země by měl ministr spravedlnosti Sessions odstoupit,“ zdůraznil pak šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer.

Demokraté z justičního výboru Sněmovny reprezentantů USA už vyzvali FBI, aby kvůli možné křivé přísaze prověřila Sessionsovu výpověď v Senátu o Rusech.

Kozák: Skandál pomůže nezávislému vyšetřování (zdroj: ČT24)

Nová zjištění vyvolávají tlak také na to, aby Sessions nezasahoval do vyšetřování FBI ohledně údajného působení ruských hackerů při americké předvolební kampani.

Sessions ve čtvrtek v televizi NBC News řekl, že se „ve vhodném okamžiku“ dohledu nad vyšetřováním FBI zřekne. „Není o tom pochyb,“ ujistil ministr diváky a znovu konstatoval, že se „nikdy s žádnými Rusy nesetkal, aby s nimi probíral jakoukoli politickou kampaň“.

Schumer chce, aby ministerstvo spravedlnosti okamžitě jmenovalo zvláštního prokurátora bez politických vazeb, který se případu ruského ovlivňování voleb ujme. Pokud se tak nestane, bude Schumer žádat prosazení zákona o zřízení úřadu nezávislého prokurátora, jako se tomu stalo během aféry Watergate. Kvůli tomuto skandálu rezignoval v roce 1974 tehdejší prezident Richard Nixon.

Republikáni se ministra zastávají

Trump ale později prohlásil, že ministrovi naprosto důvěřuje a že není důvod, aby se vedení vyšetřování vzdal. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan si také nemyslí, že by se Sessions měl dohledu nad vyšetřováním zřeknout. „Kdyby sám byl předmětem vyšetřování, tak samozřejmě ano. Ale pokud není, tak nevidím žádný účel či důvod, aby to udělal,“ řekl Ryan. Dodal, že zatím nebyl předložen jediný důkaz o tom, že by nějaký člen Trumpovy kampaně či Trumpova týmu byl zapojen do ruských snah ovlivnit volby.

Stejný názor jako Ryan na setrvání Sessionse má i republikánský senátor a předseda senátní komise pověřené objasněním ruských aktivit Richard Burr. „Ministr řekl, že se vyloučí (z vyšetřování), pokud to bude nutné. Věřím, že učiní to, co bude považovat za vhodné,“ řekl Burr.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov mezitím prohlásil, že o setkáních Sessionse s velvyslancem Kisljakem nemá informace. Praxe kontaktů velvyslanců s poslanci je ale podle něj normální. Dodal, že kolem zpráv o možných kontaktech amerických činitelů s činiteli ruskými vzniká v USA „příliš emocionální atmosféra“.

Zpravodaj ČT Řezníček: Kritika míří na Sessionse i od některých republikánů (zdroj: ČT24)

V Kongresu začalo vyšetřování

Výbor pro tajné služby Sněmovny reprezentantů tento týden zahájil vyšetřování údajných kontaktů mezi Trumpovým týmem a Moskvou během kampaně, kterou se podle některých zpravodajských zdrojů snažili Rusové ovlivnit v Trumpův prospěch. Zatímco podle republikánských členů výboru se přesvědčivé důkazy nenašly, demokraté chtějí vyšetřování co nejpodrobnější.

Utajované kontakty s ruskou ambasádou z doby před Trumpovou inaugurací stály místo Trumpova bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna.

Právníci Bílého domu podle agentury AP nařídili prezidentským poradcům, aby uchovávali veškeré materiály, které by mohly souviset s údajným vměšováním Ruska do prezidentských voleb a s následným vyšetřováním.

Instrukce byla vydána týden po žádosti demokratických senátorů, aby Bílý dům a policejní složky uchovaly jakékoli dokumenty o stycích Trumpova týmu s ruskými vládními činiteli nebo jejich zmocněnci. Podobnou žádost adresovanou více než deseti vládním agenturám vydal senátní výbor pro tajné služby, napsala AP.