Pomlouvali lorda na Twitteru, teď mají zaplatit a omluvit se

Londýn – Lord Alistair McAlpine dostane od britské televizní sítě odškodnění 125 tisíc liber. Byl totiž na seznamu lidí údajně zapletených do zneužívání dětí, který televize předala britskému premiérovi. Ze stejného činu pak lorda nepřímo obvinila i televize BBC. Nařčení se přitom ukázalo jako nepravdivé. Falešné obvinění ovšem kolovalo po sociálních sítích a lord teď žádá lidi, kteří ho na internetu taktéž obviňovali, aby se oficiálně omluvili a zaplatili „rozumnou a nevelkou částku“.

Britská televizní síť ITV za urážku na cti odškodní částkou 125 tisíc liber (přes 3,9 milionu korun) člena Sněmovny lordů Alistaira McAlpinea. Televize ITV odvysílala počátkem listopadu v pořadu This Morning rozhovor s premiérem Davidem Cameronem. Moderátor Phillip Schofield mu přitom předal seznam lidí údajně zapletených do zneužívání dětí v dětských domovech ve Walesu v 70. a 80. letech. Na seznamu byl i McAlpine. 

Ze zneužívání dětí nepřímo obvinila lorda i britská mediální společnost BBC ve svém pořadu Newsnight. BBC se s politikem již na mimosoudním vyrovnání dohodla, za urážku na cti mu vyplatí 185 tisíc liber. 

Lord teď chce omluvu a odškodnění i od lidí, kteří ho obviňovali na sociální síti Twitter. Právě tady se nepravdivá informace, že zneužíval děti, velmi rychle rozšířila. McAlpine teď vyzval všechny ty, kteří ho na Twitteru a dalších sociálních sítích spojovali se zneužíváním dětí, aby se oficiálně omluvili a zaplatili „rozumnou a nevelkou částku“. Vybranou sumu pak hodlá věnovat charitativní organizaci BBC Children in Need.