Trump v Kongresu odsoudil zločiny z nenávisti, na porážce IS chce spolupracovat s muslimy

Trump poprvé v Kongresu: Slíbil porážku IS, stavbu zdi a nižší daně (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump chce na porážce Islámského státu spolupracovat se spřátelenými muslimskými zeměmi. Řekl to ve svém prvním projevu před oběma komorami Kongresu, který v současné době ovládají republikáni. Trump také odsoudil zločiny z nenávisti. Američanům slíbil radikální reformu daní, levnější zdravotní péči a stavbu zdi na hranicích s Mexikem.

V úvodu projevu prezident odsoudil nedávné útoky na židovské komunity v USA a střelbu na Indy v baru na předměstí Kansas City. „Jsme země, která jednotně odsuzuje nenávist a zlo ve všech jeho ohavných formách,“ zdůraznil Trump.

Amerika bude od této chvíle řízena našimi tužbami, ne zatížena obavami, povzbuzena budoucností, ne svázána selháními v minulosti, vedena vizí, ne zaslepena našimi pochybnostmi.
Donald Trump

Podle něj je ale nutné zakázat vstup do USA lidem z vybraných států, jejichž občany není možné podrobit dostatečným bezpečnostním prověrkám. „Nemůžeme dopustit, aby se USA staly útočištěm pro extremisty,“ řekl.

Trump rovněž uvedl, že již brzy podnikne nové kroky, aby Ameriku uchránil od těch, kteří jí chtějí ublížit. USA i celý svět nyní s napětím čekají na nový imigrační výnos – minulý způsobil zmatek a soudní při, když Trump zakázal dočasně vstup do země občanům sedmi převážně muslimských zemí.

Nesmíme připustit, aby v Americe vzniklo předmostí terorismu. Nesmíme připustit, aby se naše země stala útočištěm radikálů.
Donald Trump

IS musí zmizet z povrchu zemského, řekl prezident

Šéf Bílého domu také znovu slíbil, že zničí radikální Islámský stát. Tento nepřítel podle něj musí zmizet z povrchu zemského. „Budeme spolupracovat s našimi partnery, a to včetně našich přátel a spojenců v muslimském světě, abychom tohoto strašného nepřítele smetli z povrchu země,“ řekl Trump.

Trump se opakovaně vyslovil pro spolupráci s Ruskem, a to především v boji proti terorismu. „Amerika je připravená hledat nové přátele a uzavírat nová partnerství, pokud to bude ve shodě se společným zájmem,“ uvedl prezident. Zdůraznil, že Amerika o konflikty nestojí, neboť se jí vždy lépe dařilo, když byl svět klidnějším místem.

Trump hovořil i o řešení humanitárních krizí, jež doprovázejí válečná střetnutí. Jedinou možností je podle něj vytvořit takové podmínky, aby se lidé, kteří před násilím ve vlasti prchají, mohli vrátit zpět, a započít tak dlouhý proces obnovy země.

  • Trumpa v Kongresu uvítal bouřlivý potlesk, jenž opakovaně doprovázel i jeho projev. Naopak demokratičtí zákonodárci, kteří s jeho politikou nesouhlasí, se k žádným hlasitým projevům odporu neuchýlili.
  • Někteří z nich měli odznaky žádající zachování Obamacare. Řada demokratů se na Trumpův projev oblékla do bílých šatů, aby tak uctili hnutí za volební právo žen.

Spojenectví mezi Spojenými státy a Izraelem nazval prezident neporušitelným. Zopakoval také, že USA podporují Alianci. „Neochvějně podporujeme NATO, alianci, která vznikla zpečetěním pouta dvou světových válek, ve kterých jsme se zbavili fašismu, a studené války, kdy byl poražen komunismus. Ale naši partneři musí dostát svým finančním závazkům,“ poznamenal Trump.

Trump dříve význam Aliance zpochybňoval, což znervóznilo evropské spojence – zejména východ Evropy, který má obavy z případné ruské agrese. Trump i jeho ministři ale v poslední době zdůrazňují, že dodrží své závazky týkající se kolektivní obrany.

Trump dále v proslovu Američanům slíbil, že za svého úřadování dojde k „obrodě amerického ducha“. Podle něj Spojenými státy prostupuje „nová vlna optimismu, která umožňuje, že dosud nesplnitelné sny jsou na dosah“. Slíbil, že „otevře novou kapitolu skvělých USA“.

Pokud jde o konkrétní plány na domácí půdě, prezident opět zdůraznil Američanům, že dodrží plán a brzy se začne se stavbou zdi na hranicích s Mexikem. Dosud mohli přes hranice proudit drogy a zločinci, čemuž je nyní konec, konstatoval šéf Bílého domu.

Moje administrativa vyslyšela prosby Američanů, abychom vynutili dodržování imigračních pravidel a zajistili bezpečnost na hranicích. Chceme, aby byli všichni Američané úspěšní – ale v bezpráví a zmatku se to nepodaří. Na hranicích musíme upevnit roli práva. Proto už brzy zahájíme stavbu veliké zdi podél jižní hranice.
Donald Trump

Imigrační reforma prý přinese vyšší mzdy

Podle Trumpa je zapotřebí „skutečná a pozitivní imigrační reforma“. „Tím, že konečně budeme prosazovat naše imigrační zákony, zvýšíme mzdy, pomůžeme nezaměstnaným, ušetříme miliardy dolarů a naše komunity budou bezpečnější pro všechny,“ řekl zákonodárcům. „Věřte v sebe, věřte ve svou budoucnost. A věřte znovu v Ameriku,“ vzkázal národu. 

Prezident již dříve konstatoval, že v důsledku zeď zaplatí Mexiko, tamní vláda to ale razantně odmítá – stejně jako Trumpovy nové imigrační příkazy, jež mají vést k deportaci více nelegálních imigrantů, kteří spáchají třebas jen dopravní přestupek.

Trump: Pojištění nemůžeme lidem vnutit

Prezident dále v projevu vyzval demokratické i republikánské zákonodárce, aby zrušili a nahradili novým systémem zdravotní reformu někdejšího prezidenta Baracka Obamy.

„Musí to být pojištění, které lidé chtějí a které jim nikdo nebude nutit, například vláda,“ prohlásil Trump o novém systému zdravotního pojištění, jenž má nahradit Obamovu reformu zvanou Obamacare.

Obamovu zdravotní reformu označil Trump za katastrofu pro Ameriku, neboť o desítky procent zdražila stávající pojistky. „Musíme snížit cenu pojištění, a přesně to uděláme,“ dodal.

Pamatujete si, jak vám říkali, že si budete moci nechat svého doktora i pojistku? Všichni víme, že tyhle sliby se vůbec nenaplnily. Obamacare se hroutí a my musíme rázně jednat, abychom ochránili Američany. Není to naše volba, ale nutnost. Vyzývám všechny demokraty i republikány v Kongresu, aby s námi pracovali na záchraně Američanů před katastrofou, kterou kolabující Obamacare přináší.
Donald Trump

Nižší daně a budování infrastruktury

Obhájci reformy tvrdí, že díky Obamacare získaly přístup k dostupné zdravotní péči miliony dosud nepojištěných Američanů, kritici naopak upozorňují na vysoké náklady Obamova systému.

Trump také v Kongresu přislíbil prosazení historické daňové reformy. Díky nižším daním budou podnikatelé více konkurenceschopní, což povede i k růstu platů a k rozkvětu střední vrstvy, je přesvědčen prezident.

Abychom dosáhli svých cílů doma i v zahraničí, musíme restartovat motor americké ekonomiky. Pro společnosti musí být snažší začít podnikat ve Spojených státech, a daleko obtížnější naopak ze země odejít.
Donald Trump

Spojené státy dosud příliš utrácely v zámoří, zatímco domácí infrastruktura chátrala, kritizoval Trump předchozí vlády. Na výstavbu infrastruktury požádá Kongres o jeden bilion dolarů (přes 25 bilionů korun), které budou z veřejných i ze soukromých zdrojů.

Plán na obnovu infrastruktury Trump přirovnal k programu prezidenta Dwighta Eisenhowera na výstavbu dálniční sítě. Jeho plán prý v USA vytvoří miliony nových pracovních míst, jak Trump sliboval už během kampaně. „Kupujte americké věci a najímejte Američany,“
jsou podle něj dva základní principy nového infrastrukturního projektu.

Trumpovy první týdny ve funkci byly divoké

Trumpův první měsíc ve funkci byl plný kontroverzí. Prezident kritizuje tajné služby za úniky informací, média obviňuje z šíření lživých zpráv, zatímco on sám i jeho poradkyně mluvili kupříkladu o neexistujících útocích. 

Šéf Bílého domu také kritizoval soudce, kteří pozastavili platnost jeho imigračního výnosu. Jeho poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn byl nucen rezignovat poté, co vyšlo najevo, že ještě před inaugurací jednal s Moskvou. 

Podle průzkumu RealClearPolitics odvádí Trump dobrou práci podle 44 procent Američanů, což je podle BBC po měsíci v úřadu historické minimum. Sám Trump v úterním rozhovoru pro Fox News uvedl, že by se celkem ohodnotil na „A plus“, v případě zprostředkování zpráv ale spíše na „C nebo C plus“.