Madonna za výroky o homosexuálech rekordní odškodnění platit nebude

Petrohrad – Popová hvězda Madonna kvůli svým výrokům na podporu homosexuálů nemusí v Rusku před soud. Petrohradský soud totiž odmítl vyhovět žalobě místních občanů, kteří tvrdí, že Madonna ohrozila svým chováním na srpnovém koncertě mravnost místní mládeže, a žádali za to po ní odškodnění 333 milionů rublů.

Soudce nejenže zamítl žalobu, ale i uložil žalující straně zaplatit soudní náklady. Poražení žalobci se proti rozsudku míní odvolat. „Chválabohu, soud zachránil čest Petrohradu,“ okomentoval rozhodnutí moskevský rozhlas.

Madonna v srpnu na koncertě vyzvala obyvatele Petrohradu ke snášenlivosti vůči sexuálním menšinám. A samy gaye a lesbičky povzbudila, aby bojovali za svá práva. Jenže v Petrohradu od března platí zákaz propagandy homosexuality, kterou staví na roveň pedofilii. Skupina devíti aktivistů se proto obrátila na soud. Soud jejich žalobě ale nevyhověl. 

Zpěvačka se podle očekávání ani dnes k soudu nedostavila. Terčem žaloby devíti aktivistů sdružení, které si říká Odborový svaz občanů Ruska, jsou kromě Madonny i pořadatelé petrohradského koncertu. Podle žalobců totiž neudělali nic, aby překazili porušování místního zákona.