Nizozemsko dělí od voleb do parlamentu dva týdny, Wilderse dotahují liberálové

Nizozemsko od parlamentních voleb dělí dva týdny (zdroj: ČT24)

Už za dva týdny proběhnou v Nizozemsku volby, které mohou rozhodnout o další budoucnosti Evropské unie. Průzkumům vévodí protiislámská strana Geerta Wilderse, který chce z osmadvacítky vystoupit. Vládní liberálové ho v posledních dnech dotahují. Hlavním tématem kampaně zůstávají obavy z udržení nizozemského stylu života.

Favorit průzkumů, nacionalista Geert Wilders u nizozemských voličů boduje silnou kritikou Bruselu a slibem, že uzavře hranice. Wilders si v programu vystačí s jednou stránkou. Na ní slibuje snížení daní, vystoupení z Evropské unie, zastavení veřejného financování umění nebo rozvojové pomoci a hlavně zákaz mešit a koránu.

Jsem si jistý, že pokud by v Nizozemsku byly nacistické svatyně, způsobilo by to pobouření. Věřte mi, islámská ideologie je možná ještě nebezpečnější.
Geert Wilders
šéf nacionalistické Strany pro svobodu (PVV)

Wilders žije pod nepřetržitou policejní ochranou, a to kvůli hrozbě od islamistických teroristů. Kvůli obavě o svou bezpečnost také zrušil všechny své předvolební mítinky

Učinil tak den poté, co nizozemská tajná služba kvůli údajnému vynášení informací suspendovala svého příslušníka, který byl součástí Wildersovy ochranky. Mělo jít o muže marockého původu. Wilders přitom v minulosti na adresu Maročanů nešetřil kritikou.

Rutte má větší šanci sestavit koalici, říkají politologové

Voliče se mu snaží přetáhnout liberální premiér Mark Rutte kampaní, ať ze země odejdou ti, kterým se nelíbí nizozemské pojetí svobody, včetně dodržování ženských práv, možnosti eutanazie, potratů nebo svateb osob stejného pohlaví.

„Samozřejmě, kampaň se dnes dělá na internetu, ale i tím, že na ulici mluvíte s lidmi,“ uvedl premiér a šéf Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) Mark Rutte.

V případě vítězství má Rutte podle politologů větší šance na domluvu s partnery a sestavení vládní koalice. Wilders už dříve poznamenal, že taková koalice pěti nebo šesti stran bude ovšem nedemokratická a velmi nestabilní. „A tak budeme mít volby velmi brzy znovu,“ předpověděl. 

Parlamentní volby v Nizozemsku
Zdroj: ČT24