V čele BBC stane ředitel Královské opery

Londýn – Novým generálním ředitelem BBC bude ředitel Královské opery a bývalý šéf zpravodajství BBC Tony Hall. Jeho předchůdce George Entwistle musel odejít kvůli odvysílání pořadu, který nepravdivě obviňoval bývalého konzervativního politika ze zneužívání dětí. BBC čelí skandálu i kvůli snaze ututlat pedofilní chování své nejkdejší moderátorské hvězdy Jimmyho Savilea. Hall nastoupí do funkce v březnu. Jeho předchůdce Entwistle byl v čele BBC pouze 54 dnů.

Podle šéfa rady BBC Chrise Pattena je Hall „správným člověkem, aby vyvedl BBC z nynější krize“. Jeho novinářská zkušenost bude „neocenitelná ve snaze BBC o obnovu reputace. Uplynulých osm týdnů bylo pro BBC velmi traumatizujících, ale… dnešek je začátkem nové fáze,“ dodal.

BBC nejprve postihla aféra kolem Savilea, na kterou upozornil začátkem října pořad konkurenční televize ITV. Podle něj Savile zneužíval nezletilé desítky let v ateliérech BBC, ale i v nemocnicích a dětských domovech. Především ale vyšlo najevo, že prestižní zpravodajský pořad BBC Newsnight měl loni v prosinci před dokončením reportáž o údajné Savileově pedofilii, ale vedení pořadu odvysílání náhle zrušilo.

Jimmy Savile
Zdroj: Michael Putland/Getty Images/ISIFA

Začátkem letošního listopadu opět Newsnight vysílal reportáž o zneužívání dětí v dětských domovech ve Walesu v 70. a 80. letech. Jeden muž, který patřil k obětem, řekl reportérům, že ho zneužil i McAlpine. Newsnight jeho jméno nezveřejnil, ale na internetu se brzy objevily spekulace, že jde právě o McAlpinea. Ukázalo se, že si reportéři pořadu výpověď oběti neověřili.

Poprask kolem McAlpinea již Entwistle ve funkci nepřežil a 10. listopadu rezignoval. Nepomohla mu ani vystoupení v rozhlase a v parlamentním mediálním výboru, kde BBC hájil jen nepřesvědčivým způsobem.

Pro BBC to znamenalo největší krizi od ledna 2004. Tehdy musel odstoupit generální ředitel Greg Dyke, když se ukázalo, že jeden z reportérů BBC uvedl v jednom rozhlasovém vstupu bez dostatečných důkazů, že vláda Tonyho Blaira upravila zprávu tajných služeb, aby ospravedlnila invazi v Iráku.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod