Policie provedla v Berlíně razie kvůli radikálním islamistům. Prohledala byty i vězeňské cely

Zpravodaj ČT Černohorský: V mešitě už policisté zasahovali několikrát (zdroj: ČT24)

Německá policie ráno a dopoledne provedla v Berlíně rozsáhlou razii proti radikálním islamistům. Prohledala především místa spojená s činností mešity ve čtvrti Moabit, kterou navštěvoval mimo jiné Tunisan Anis Amri, pachatel teroristického útoku na berlínský vánoční trh z loňského prosince. Do akce bylo nasazeno na 460 policistů.

Berlínská radnice zakázala činnost spolku Fussilet 33, který mešitu v západní části centra německé metropole provozoval. Žádosti o zákaz soud podle DPA vyhověl již v polovině února. Modlitebnu, která byla podle úřadů místem setkávání radikálních islamistů, uzavřeli minulý týden sami provozovatelé. Zároveň vypověděli nájemní smlouvu.

O možnosti uzavření mešity se v Německu podle serveru Die Welt hovořilo už od roku 2015, útok v Berlíně ale celou věc urychlil. Úterní zákrok sloužil mimo jiné k zabavení majetku spolku Fussilet 33. U příslušné banky si také německé úřady vyžádaly výpisy z konta za posledních šest měsíců.

Policie v Berlíně prohledala 24 objektů, 15 bytů, dvě kancelářě a šest vazebních cel. Razie, která začala v šest hodin ráno, se zúčastnilo kolem 460 policistů. Do akce se zapojili i jejich kolegové v Hamburku a braniborském Rüdersdorfu, kteří v obou městech prohledali po jednom bytu.

Uzavřená mešita ve čtvrti Moabit
Zdroj: Reuters

V moabitské mešitě se podle vyšetřovatelů setkávali radikálové, kteří byli připraveni páchat násilné činy. Fungovala údajně také jako náborové středisko pro vysílání islamistů do bojů na Blízkém východě a vybíraly se tu rovněž peníze na financování terorismu. Modlitebnu navštěvovali především Turci a muslimové z oblasti Kavkazu. 

„Mešita byla cílem policejních razií už několikrát. Pět lidí, kteří ji navštěvovali, v současnosti čelí trestnímu stíhání, a dva lidé – včetně imáma – už byli nepravomocně odsouzeni,“ informoval zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský.

Mešitu spolku Fussilet 33 navštěvoval také Tunisan Anis Amri, který loni 19. prosince spáchal atentát na vánoční trhy na berlínském náměstí Breitscheidplatz. Teroristický čin, během kterého Amri najel uneseným kamionem do davu na trzích, si vyžádal 12 obětí včetně jedné Češky. Kolem 50 dalších lidí utrpělo zranění. Amriho zastřelila o pár dní později na útěku italská policie nedaleko Milána.