Syrské letectvo napadlo nemocnici, 40 lidí zemřelo

Damašek - Na 40 lidí zemřelo při náletu syrského letectva na nemocnici v Aleppu na severu země. Televize CNN získala od povstalců záběry, na nichž je vidět částečně zřícená budova vedle hlavní části nemocnice. V zasaženém objektu obvykle bývalo mnoho pacientů, ale ukrývali se tam i povstalci. Allepo patří mezi bašty povstalců, obě strany konfliktu o něj už řadu dní bojují.

Není jasné, kolik obětí tvoří civilisté a kolik ozbrojenci. Zástupci povstalců pouze sdělili, že mezi mrtvými jsou dvě zdravotní sestry.

Podle Syrské organizace pro lidská práva zemřelo v konfliktu už přes 42 000 lidí. Povstalci ráno dobyli město Majádín u hranice s Irákem. Jde o významnou ropnou oblast. Opozice tak ovládá značnou část syrského severu v provinciích Aleppo, Idlib a také Dajr az-Zaur, v níž leží Majádín.

O Majádín v Dajr az-Zauru se bojovalo 20 dní. Místní opoziční zdroje tvrdí, že za tuto dobu zahynulo přes 44 povstalců. Po dlouhém obléhání se ráno podařilo dobýt tamní vojenskou základnu a vojáci se z ní stáhli. Podle OSDH jde o zatím nejvýznamnější sektor, který opozice ovládá beze zbytku.

Syřanům pomáhají humanitární organizace, včetně českých. Veřejné sbírky přímo pro Sýrii spustil Člověk v tísni, Český červený kříž a ADRA. Podle OSN budou na přelomu roku potřebovat humanitární pomoc čtyři miliony Syřanů, tedy skoro pětina obyvatel země.

Syrská organizace pro lidská práva hlásí, že od začátku protivládních protestů loni v březnu zemřelo víc než 42 tisíc lidí. Sousednímu Turecku dochází trpělivost s rostoucím počtem střel, které dopadají na jeho území. NATO už řeší žádost Ankary o pomoc s ochranou hranice. Turecko tvrdí, že rakety použije pouze k obraně. Berlín, Paříž a Washington žádost Ankary podpořily. Naopak Moskva, která je blízkým spojencem Damašku, rozmístění střel do neklidné oblasti Turecku rozmlouvá.

Pomoc Sýrii
Zdroj: ČT24