Vražda Kim Čong-nama: Malajsie pohrozila zatykačem na severokorejského diplomata

Malajsie varovala, že vydá zatykač na druhého tajemníka severokorejského velvyslanectví v Kuala Lumpuru. A to v případě, že nebude dobrovolně spolupracovat s malajsijskou policií při vyšetřování vraždy bratra vůdce KLDR Kim Čong-nama. Policie tento týden požádala o možnost Hjon Kwang-songa vyslechnout, ale zatím jí nevyhověl.

Diplomat dostane „rozumně dlouhou dobu“, aby přišel sám, než policie podnikne další kroky, informovala agentura Reuters s odvoláním na policejního náčelníka malajsijského státu Selangor.

Pokud se Hjon nedostaví sám, bude v souladu s malajsijským právem vyzván, aby se dostavil k výslechu u vyšetřovacího týmu. „Pokud by poté nepřišel, pak přejdeme k dalšímu kroku v podobě vydání zatykače,“ řekl náčelník novinářům. Není ovšem jasné, zda by Hjon mohl být zatčen vzhledem k tomu, že má diplomatickou imunitu.

V souvislosti s vraždou Kim Čong-nama chce policie vyslechnout osm Severokorejců včetně Hjona. Jednoho z nich už malajsijská policie zadržela, o čtyřech se předpokládá, že uprchli do KLDR, dva jsou stále v Malajsii a osud posledního není jasný.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bratra severokorejského vůdce podle vyšetřovatelů zabil 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpur bojový chemický nervový plyn VX. Jde o látku typu sarin, ale mnohem smrtelnější.

Podezřelá prý netušila, že jde o atentát

Pro podezření z vraždy byla především zatčena 25letá Indonésanka. Vypověděla, že dostala v přepočtu 400 malajsijských ringgitů (2300 korun) za to, že postříká obličej Severokorejci dětským olejíčkem v rámci údajné reality show, uvedla stanice BBC.

Již dříve prý dostala zaplaceno za účast v žertovných scénkách před skrytou kamerou. Měla přesvědčovat kolemjdoucí muže, aby zavřeli oči, a následně jim do obličeje stříkla vodu. Podobných scének se údajně účastnila i mladá Vietnamka, která s ní byla na letišti a je také ve vyšetřovací vazbě.

„Netušila, že se jedná o pokus o atentát zorganizovaný zřejmě zahraničními agenty,“ vzkázal nedávno malajsijským kolegům nejvyšší představitel indonéské policie Tito Karnavian.

Indonéské úřady nařídily policejním a dalším odborníkům, aby zajistily důkladnou prohlídku a úklid osudného letištního terminálu s cílem se ujistit, že už tam není žádná jedovatá chemikálie. OSN zařadilo plyn VX mezi zakázané zbraně hromadného ničení.