Sebevražedné útoky v Homsu vzaly život desítkám lidí

V syrském Homsu došlo k sebevražedným útokům na zdejší sídla bezpečnostních sil, při kterých zemřely desítky lidí včetně členů vojenské rozvědky. Exilová Syrská organizace pro lidská práva mluví o 42 ztracených životech, úřady o více než 32 mrtvých a dvou desítkách zraněných. K atentátu se přihlásili islamisté z Fronty dobytí Sýrie, organizace blízké Al-Káidě. Šéf syrské vládní delegace v Ženevě vyzval přítomné opoziční skupiny, aby útoky odsoudily. Jinak budou podle něj považovány za teroristy.

Třetí největší syrské město Homs je (s výjimkou jedné čtvrti, kterou kontroluje umírněnější opozice) v rukou autoritativního režimu prezidenta Bašára Asada. Napadené budovy, které jsou dobře střeženy, leží od sebe asi 2,5 kilometru.

„Atentáty zasáhly regionální sídla státní bezpečnosti a vojenského zpravodajství, která leží ve dvou čtvrtích v centru města,“ řekl zahraničním agenturám představitel londýnského sídla Syrské organizace pro lidská práva. Podle místních médií byla v místech útoků slyšet krom výbuchů i střelba, která trvala asi dvě hodiny.

Fronta dobytí Sýrie v prohlášení upřesnila, že na dvě sídla vládních bezpečnostních sil útočilo celkem pět sebevrahů, kteří zabili více než 40 osob. Podle státní televize tři džihádisté zaútočili na úřad státní bezpečnosti a ostatní na sídlo vojenské rozvědky s cílem zabít i jejího velitele.

Válka v Sýrii začala před lety krvavým potlačením prodemokratických demonstrací. Konflikt se zkomplikoval zesílením islamistických skupin a intervencemi regionálních a mezinárodních mocností. Boje si vyžádaly odhadem více než 310 000 mrtvých a vyhnaly z domovů miliony lidí. V Homsu zaútočili radikálové vícekrát, většinou se k sebevražedným atentátům přihlásil takzvaný Islámský stát. Loni zde dvojitý atentát zabil 64 lidí, převážně civilistů.

Damašek opozici: Odsuďte útoky

Útoky poznamenaly i čtvrté kolo syrských rozhovorů pořádaných pod záštitou OSN, které začalo ve čtvrtek v Ženevě. Ta předchozí nepřinesla žádný pokrok a ztroskotala většinou na neshodách ohledně setrvání prezidenta Bašára Asada ve funkci.

Šéf syrské vládní delegace Bašár Džaafarí vyzval přítomné opoziční skupiny, aby útoky odsoudily. Jinak budou považovány za teroristy, varoval zástupce opozice. Jasné odsouzení útoků v Homsu požaduje i od OSN, řekl Džaafarí po jednání se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou.

„Vyzvali jsme Staffana de Misturu, aby učinil prohlášení odsuzující útoky v Homsu. Stejné prohlášení požadujeme i od všech účastníků procesu v Ženevě (opozice),“ citovala Džaafarího agentura AFP. „Očekáváme, že opoziční platformy (v Ženevě) odsoudí dnešní teroristické útoky,“ řekl Džaafarí novinářům po dvouapůlhodinové schůzce s de Misturou. „Jestliže někdo odmítne útoky odsoudit, pak je komplicem terorismu a my s ním budeme podle toho jednat.“

„Přímá jednání jsou možná jen se sjednocenou opoziční delegací, která odsoudí terorismus,“ prohlásil Džaafarí podle agentury Reuters. Ještě před schůzkou s de Misturou Džaafarí novinářům řekl, že útoky v Homsu představovaly jasný vzkaz teroristů do Ženevy. „Ten vzkaz byl obdržen a my nenecháme ten zločin bez odvety,“ prohlásil.