Dechberoucí přírodní divadlo: Yosemity v únoru opět ozářil „ohnivý vodopád“

Do amerického národního parku Yosemity míří v únoru už tradičně davy nadšenců. Ve druhé polovině února se totiž vodopád Horsetail (Koňský ohon) mění v proud lávy. Jedná se o optický jev, který dostal název „ohnivý vodopád“. Spatřit ho lze pouze při západu slunce za specifických podmínek.

Vodopád Koňský ohon padá z 610 metrů vysokých skalních útesů do údolí pod východní svah hory El Capitan, který je vůbec nejvyšším žulovým monolitem na světě.

Jev lze pozorovat jen pár týdnů v roce, když je dobré světlo a dostatek vody. Úchvatné přírodní divadlo začíná většinou kolem půl šesté, kdy slunce pomalu zapadá.

Paprsky pak dopadají na hranu čelní skalní stěny a odrážejí se ve vodě. „Vodopád je (letos) největší za dlouhou dobu díky dešti a sněhu,“ podotkl mluvčí parku Scott Gediman.

Na fenomén upozornil veřejnost celkem nedávno fotograf Galen Rowell. Do té doby o něm věděli jen strážci parku a pár nadšenců. „Populární začal být v posledních letech díky sociálním sítím. Lidé sem přijíždějí z celého světa, aby ho viděli,“ konstatoval mluvčí parku.

Na webových stránkách Yosemitů se píše, že nejlepším místem, odkud jev fotit, je pikniková oblast ve východní části El Capitanu. „Viděl jsem pár fotografů, kteří sem přišli v 9 hodin ráno, aby zabrali místo, odkud budou sledovat západ slunce,“ řekl Gediman.

Yosemitský národní park leží v pohoří Sierra Nevada a nabízí mnohé přírodní klenoty. Turisty láká hlavně Yosemitské údolí s řadou vodopádů a téměř ochočenou lesní zvěří. Horolezci mají zase zálusk na kolmý El Capitan nebo Half Dome, jejichž zdolání je snem asi každého z nich.

Z Glacier Pointu si pak ti, kdo se nebojí výšek, mají možnost prohlédnout celou čtvrtinu Yosemitů. V parku jsou medvědi, proto se nedoporučuje nechávat jídlo v autě nebo ve stanu.