Pařížští kuřáci si chodí zapálit ven - a zanášejí město tunami vajglů

Paříž – Zákaz kouření v restauracích, kavárnách, hotelech a vnitřních veřejných prostorách přináší Francii nový problém: kuřáci si totiž chodí zapálit na ulici, kde pak ročně končí 315 tun nedopalků. Miliardy vajglů nejen hyzdí města, ale ucpávají také odpadní systém, který navíc zanášejí toxickými látkami, jako je nikotin, fenol a těžké kovy. Nedopalek cigarety s filtrem se v přírodě rozkládá 10-15 let.

Pařížskému starostovi Bertrandu Delanoëovi a jeho týmu došla trpělivost. Hodlá prosadit zvýšení nynější pokuty 35 eur na 68 eur pro každého, kdo bude dopaden, jak odhodil nedopalek na chodník. Kromě toho začalo město v ulicích rozmísťovat 10 tisíc nových odpadkových košů doplněných popelníky. List Le Monde ale pochybuje, že se díky novým opatřením situace zlepší.

Paříž je přitom co do venkovních prostranství poměrně benevolentní v porovnání s dalšími velkými městy. Například v New Yorku se nesmí kouřit v parcích a na hřištích, v Singapuru se nesmí žvýkat žvýkačky a v Římě je v ulicích historického centra zakázáno jíst sendviče.

Vydáno pod