Trump slíbil urychlit stavbu zdi. Na tiskovku Bílého domu nesměla řada médií

Prezident Donald Trump oznámil, že se stavbou zdi na společné hranici s Mexikem začne dříve, než se předpokládalo. Prohlásil to na konferenci republikánských aktivistů. Dál se chce soustředit na to, aby „špatní lidé“ odešli ze země. Trump také kritizoval média za šíření lží. Bílý dům vzápětí zakázal zpravodajcům několika významných amerických médií včetně CNN a The New York Times vstup na páteční tiskovou konferenci Trumpova mluvčího.

„Zatímco zde hovoříme, úřady vyhledávají členy gangů, drogové dealery i kriminálníky a posílají je pryč z naší země,“ řekl Trump na pravidelné akci, která se letos konala v hotelu nedaleko Washingtonu D.C. „A nepustíme je sem. Zpátky se sem nedostanou,“ dodal Trump. Zároveň slíbil, že spustí reformu vedoucí k ekonomickému oživení USA.

Na akci známé pod zkratkou CPAC poprvé vystoupil už před 6 lety, tehdy jako známý podnikatel a hlavní tvář televizní reality show. Mimochodem tam pronesl, že uvažuje o kandidatuře na prezidenta, ale bude čekat na další volební období.

Šéf Bílého domu v pátek kritizoval také tisk, a to kvůli používání anonymních zdrojů. „Falešné zprávy jsem nazval nepřítelem lidstva, a skutečně tomu tak je,“ pronesl.



Podle svých slov prý není proti médiím jako celku, hodlá ale i nadále bojovat s těmi, která přinášejí dle mínění Trumpa nepravdivé informace. „Jsou velice inteligentní a mazaní. Řada z nich jsou nepoctiví lidé a naší zemi dělají medvědí službu,“ řekl Trump k davu.

„Nezastupují veřejnost, nikdy nebudou zastupovat veřejnost a něco s tím uděláme,“ řekl prezident na adresu médií. Na následnou tiskovou konferenci mluvčího Bílého domu Seana Spicera nesměly The New York Times, Los Angeles Times, Politico a BuzzFeed. Pozvány byly televize NBC, ABC, CBS a Fox News, novináři CNN ale na brífink nemohli.

Novináři z časopisu TIME a agentury Associated Press se ze solidarity tiskové konference také nezúčastnili.

Trumpovy vize: Pohled z pódia i zákulisí (zdroj: ČT24)

Svou návštěvu Mexika ukončili ve čtvrtek ministři zahraničí a vnitřní bezpečnosti – Rex Tillerson a John Kelly. O plánované zdi, která má podle americké administrativy zamezit ilegální migraci, se ale před novináři nezmínili. Kelly pouze poznamenal, že USA „nechystají masové deportace“.

Trump slíbil vybudování zdi voličům už během volební kampaně a krátce po svém nástupu do Bílého domu vydal exekutivní příkaz ke stavbě. Zeď má být dlouhá 3200 kilometrů a má zabránit nekontrolované migraci a pašování drog.

Peníze na ni chce vybrat z dvacetiprocentního cla, které uvalí na dovoz ze země. To ale ostře odmítá mexický prezident. Kvůli sporům o financování zdi dokonce zrušil návštěvu USA.

Nový prezident USA podepsal dekret o vybudování zdi hned první týden svého úřadování. Tehdy prohlašoval, že na příhraniční bariéru bude peníze hledat primárně ve federálním rozpočtu, Mexiko prý ale následně vše doplatí.

Odhadované náklady na stavbu několikametrové zdi se pohybují v širokém rozpětí kolem 25 miliard dolarů.

Už nyní stojí na zhruba třetině ze 3200 kilometrů dlouhé hranici mezi oběma zeměmi plot. Kvůli nelegálním přechodům a pašování drog ho začala stavět administrativa prezidenta Billa Clintona v 90. letech minulého století.

Zábrany na hranicích Mexiko – USA
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap/Google Maps

Trump ve svém pátečním projevu neopomněl ani téma terorismu. Za velkého potlesku prohlásil, že pracuje na „totálním vyhlazení“ tzv. Islámského státu.

„Zahraniční teroristé nebudou moci nikdy udeřit v Americe, pokud se do ní nedostanou,“ řekl v souvislosti s důkladným prověřováním občanů z muslimských zemí.

Znovu také zmínil opakovaný slogan „Amerika na prvním místě“. „Globální spolupráce, jednání s dalšími zeměmi je dobré. Je to velice důležité, ale neexistuje nic jako globální hymna, globální měna nebo globální vlajka. Já nezastupuju svět, já zastupuju vaši zemi,“ dodal na konferenci.