Šéf pobočky Human Rights Watch nedostal v Izraeli povolení. Prý škodí zemi

Regionální ředitel organizace Human Rights Watch nedostal v Izraeli pracovní povolení. Podle tamních úřadů prý účelově straní Palestincům. Organizace HRW, se sídlem v New Yorku, monitoruje lidská práva ve více než 90 zemích světa, včetně řady států Blízkého východu.

Ředitelem regionální pobočky je Američan iráckého původu Omar Shakir. Izraelské ministerstvo vnitra zdůvodňuje svůj krok vůči němu tím, že zprávy HRW se „vměšují do politiky ve službě palestinské propagandy a falešně to maskují ochranou lidských práv“. Uvedlo též, že k jeho rozhodnutí přispělo doporučení ministerstva zahraničí.

Dle mluvčího ministerstva vnitra Emmanuela Nahšona je prý HRW otevřeně nepřátelská vůči Izraeli a jejím jediným cílem je škodit, a ne zjišťovat pravdu. „Nejsme masochisti,“ dodal Nahšon, podle něhož zamítnutí pracovního povolení nesouvisí s iráckým původem Shakira. Ostatní personál HRW může podle Nahšona pokračovat v práci v Izraeli. 

HRW publikovala v minulosti řadu zpráv velmi kritických vůči izraelským úřadům, ale i vůči Palestinské autonomii. Například obvinila Izrael z válečných zločinů během jeho bojů s radikály z hnutí Hamas v pásmu Gazy v létě roku 2014. Palestinské úřady HRW kritizovala mimo jiné za zadržování novinářů a aktivistů v pásmu Gazy.

Podle ní ji většina vlád do svých zemí vpouští, problémy má ale například s Kubou, Íránem, Severní Koreou, Uzbekistánem či Venezuelou.

Izrael loni přijal takzvaný zákon o transparentnosti, který po nevládních organizacích financovaných ze zahraničí mimo jiné požaduje, aby ve veškerých veřejných oznámeních zveřejňovaly detaily o zahraničních příjmech, tvoří-li přes polovinu jejich financování. Zákon též ukládá, aby aktivisté těchto skupin při pohybu v parlamentu nosili speciální označení.

Zákon přitom nehovoří o izraelských skupinách, které podporují židovské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu, ani o dalších provládních a nacionalistických hnutích, které mají rovněž bohaté soukromé sponzory.

Nový předpis, který prosadila současná pravicová vláda, míří podle kritiků na propalestinské organizace a má potlačit odpůrce vlády.

Vydáno pod