Nižší podíl masa než v Rakousku. Státy V4 se brání „potravinám druhého řádu“

Země visegrádské čtyřky uspořádají mimořádný summit, který se bude zabývat rozdílným složením potravin stejné značky a názvu putujících do západní a východní Evropy. O svolání schůzky požádala Bratislava. Podle ní by státy V4 měly vyzvat Evropskou komisi k opatřením, která distribuci rozdílné kvality potravin zamezí.

Slovenské úřady minulý týden zveřejnily výsledky laboratorních testů potravin a uvedly, že nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku.

„Je neakceptovatelné, aby nadnárodní společnosti dovážely na území postkomunistických zemí výrobky, které jsou méně kvalitní než ty, které v tom samém obalu a pod stejným názvem dodávají na pulty obchodů v západní Evropě,“ řekl slovenský premiér Robert Fico.

Dodal, že summit států V4 (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) by se měl uskutečnit v nejbližších dnech v Polsku, které tomuto uskupení nyní předsedá.

„Budeme žádat od Evropské komise, aby v co nejkratší době přijala příslušnou legislativu, která nebude umožňovat praktiky takového typu, jež ponižují občany Slovenska, Maďarska, Polska a České republiky,“ uvedl Fico.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jednou z možností je podle něj jiné označování výrobků. Nevyloučil také, že slovenská vláda zahájí evropskou občanskou iniciativu, která v případě podpory alespoň milionu osob umožňuje obyvatelům EU „zaúkolovat“ Evropskou komisi v konkrétní záležitosti.

Fico pohrozil Bruselu, že Bratislava je připravena přistoupit k odvetným opatřením. „Souboj může spočívat například v tom, že když nás nechcete v této principiální věci podpořit (…), my přijmeme na Slovensku interní předpis a řekneme, že všechny potraviny, které půjdou do veřejného stravování, mohou být jen ze Slovenska. Budeme se s Evropskou komisí velmi rádi soudit,“ uvedl Fico.

Slovenské úřady ve zmiňovaném testu srovnaly více než dvě desítky výrobků stejné značky a názvu, které koupily v Bratislavě a v sousedním Rakousku. V neprospěch produktů prodávaných na Slovensku dopadly podle slovenského ministerstva zemědělství hlavně nealkoholické nápoje, koření, čaje a výrobky z masa.

Šlo zejména o nižší podíl masa, vyšší podíl tuků, používaní umělých náhrad cukru, množství konzervačních látek a nižší gramáž. Nejméně dvě firmy se vůči výsledkům testu a použité metodice ohradily.