Z Bolívie může být poušť, varují vědci. V La Paz je voda na příděl

Z Bolívie může být poušť, varují vědci. V La Paz je voda na příděl (zdroj: ČT24)

Bolívii sužuje nejhorší sucho za čtvrt století. Požádala kvůli tomu o 250 milionů dolarů z klimatického fondu OSN, aby rozjela projekty, které zajistí obyvatelům vodu a potraviny. Stav nouze vyhlásila už v listopadu. Za vysychání země mohou i klimatické změny. Vědci varují, že pokud bude pokračovat tání ledovců a masivní odlesňování, z Bolívie se stane brzy poušť.

Bolívie vyhlásila stav nouze už v listopadu. Lidé i zvířata žízní. „Žili jsme z lovu, rybaření a sběru plodů. Našim jídlem byly především ryby. Už je ale nemáme. Jezero kompletně vyschlo,“ prohlásil starší kmene Uru Daniel Mauricio.

Třeba správní středisko Bolívie La Paz muselo zavést vodu na příděl. Lidé na ni stojí každodenně fronty u cisteren. O kvalitě a nezávadnosti distribuované vody navíc mnozí pochybují. „Tahle voda je opravdu špinavá. Je plná nečistot, a to i přesto, že vláda říká, že je v pořádku,“ konstatovala obyvatelka metropole Marion Macedová.

Voda na příděl v bolivijském La Paz
Zdroj: ČT24

Bez vody nelze ani těžit. Pro nejchudší jihoamerickou zemi je to velký problém, protože její ekonomika stojí právě na těžbě surovin. Doly na černé uhlí teď bojují o přežití. „Pracuje tady denně okolo patnácti až dvaceti tisíc lidí - tady v kopcích nebo v okolí města Potosi. Ale s menším množstvím vody či bez ní, to práci ochromí,“ podotkl důlní inženýr Hector Cordova.

Podle expertů vedlo k současné situaci několik faktorů, včetně klimatických změn, jež zvedly teploty v částech země, urychlily vypařování jezer a přehrad. Například jezero Poopó, které bylo druhé největší v zemi, je téměř vyschlé už od loňska.

„Podle některých studií máme méně než padesát procent zásob podzemní vody. Na což bychom se měli zaměřit, protože pokud ji budeme nadále neuváženě čerpat, nebude moci jí doplnit vodní rezervoáry,“ poznamenal inženýr Milton Perez.

Sucho v Bolívii
Zdroj: ČT24

Klimatické změny způsobují i tání andských ledovců, což také likviduje zdroje vody. Od sedmdesátých let ledovce ztratily třicet až padesát procent svého původního objemu a v příštích letech podle některých vědců úplně roztají.

Vědci varují, že pokud bude pokračovat tání ledovců a masivní odlesňování, z Bolívie se stane brzy poušť.