Britové jsou v šoku, odškodněný vězeň z Guantánama se odpálil v Mosulu

Jedním ze sebevražedných atentátníků, kteří v Mosulu zaútočili na irácké síly, byl i bývalý vězeň z Guantánama. Britský muslimský konvertita Jamal al-Harith se ze slavného žaláře na Kubě dostal v roce 2004. Jako odškodnění pak dostal od britské vlády v přepočtu 32 milionů korun. Podle severu Mail Online ho na snímku před útokem identifikoval jeho bratr.

Britská vláda nakonec došla k závěru, že muž nepředstavuje hrozbu, aby musel být zadržován v americkém Guantánamu, které nechvalně proslulo tvrdými praktiky uplatňovanými vůči podezřelým teroristům.

Islámský stát (IS) nyní zveřejnil fotografii al-Haritha, jak před útokem na základnu iráckých vojáků u Mosulu sedí v autě naloženém výbušninami. Útoku se zúčastnilo několik sebevražedných atentátníků, kteří zabili neupřesněný počet iráckých vojáků. „Je to on, poznávám ho podle úsměvu,“ prohlásil a-Harithův bratr Leon Jameson.

Padesátiletý al-Harith přijal muslimské jméno po přijetí islámu v roce 1994, do té doby se jmenoval Ronald Fiddler. V roce 2001 ho zadržely americké jednotky v Afghánistánu a jako možného nebezpečného teroristu ho internovaly na Guantánamu.

Al-Harith opakovaně tvrdil, že je nevinný a že byl rukojmím radikálního hnutí Taliban. Své věznění označoval za nespravedlivé.

Po propuštění  v roce 2004 obvinil britskou tajnou službu MI6. Jako odškodnění pak získal milion liber. Poslední zhruba tři roky bojoval v řadách IS, kde používal válečné jméno Abu Zakariya al-Britani. 

Informace o tom, že se někdejší vězeň na Guantánamu odpálil v Iráku, pobouřila britskou veřejnost i média. Tajné služby i úřady čelí kritice za to, že radikálovi umožnily připojit se k IS, přestože věděly o jeho sporné minulosti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Já nic, to konzervativci, ozval se Blair

Labouristický expremiér Tony Blair se ohradil vůči kritice Daily Mailu, který naznačil, že to byla Blairova vláda, kdo může za současnou situaci. Připomněl, že odškodnění přiznala muži až konzervativní vláda v roce 2010. Každá vláda podle něj musí dbát o práva svých občanů a zároveň o bezpečnost země.

„Pravděpodobně by na nás (média) útočila, ať bychom udělali cokoli. Důvod, proč k propuštění (al-Haritha) došlo až po takové době, byly právě obavy, že jeho vazby (na radikály) jsou skutečné,“ podotkl Blair s tím, že tehdy  Daily Mail osvobození Britů z Guantánama chválil a konzervativci kritizovali skutečnost, že jeho propuštění trvalo tak dlouho.

Guantánamo zřejmě za Trumpa své brány nezavře

Současný šéf Bílého domu je pro další fungování námořní základny Guantánamo na Kubě. V současné době pobývají v zařízení pouhé čtyři desítky vězňů. Bývalý prezident Barack Obama sliboval věznici uzavřít, to se ale nakonec nestalo. 

Věznice byla zřízena před čtrnácti lety pro osoby zajaté v zahraničí po teroristických útocích na USA z 11. září 2001. V době největší koncentrace vězňů jich bylo na Guantánamu až 680, když Obama před osmi lety nastoupil do funkce, pobývalo tam 242 zajatců.