Trumpovi projevíme takový respekt, jaký on projevil nám, slíbil mexický velvyslanec

Vztahy mezi Mexikem a Spojenými státy se po posledních krocích amerického prezidenta Donalda Trumpa dál vyostřují. Nový mexický velvyslanec ve Washingtonu Geronimo Gutierrez označil jeho postoje za nepřijatelné. Trump v uplynulých týdnech podepsal exekutivní příkaz ke stavbě zdi na hranici s Mexikem a odchodu Spojených států z Transpacifického partnertsví.

Geronimo Gutierrez je třetím velvyslancem Mexika ve Spojených státech za necelý rok. Ve srovnání s jeho předchůdci má před sebou nelehký úkol - udržet dobré vztahy obou zemí.

Ty ale dál komplikují kritické výroky Donalda Trumpa. A Mexiku dochází trpělivost. „Prezident Donald Trump a jeho vláda si od nás zaslouží takový respekt, jaký projevuje nám,“ prohlásil diplomat během slyšení v mexickém senátu.

Mexický velvyslanec označil postoje USA za nepřijatelné (zdroj: ČT24)

Jedním z posledních požadavků Donalda Trumpa je přepracování Severoamerické dohody o volném obchodu. Rozhovory o změnách chce co nejdřív. Smlouva je podle něj pro Spojené státy katastrofou. Klíčové prý je, aby byla spravedlivější pro pracovníky v Americe. Jenže právě dohoda NAFTA je základem pro oboustranný obchod, který každý rok dosahuje půl bilionu dolarů.

„Amerika vykazuje deficit ve výši 60 miliard dolarů v obchodu s Mexikem. NAFTA byla od začátku jednostranná dohoda,“ míní Trump.

Jsem si jistý, že nalezení dobrých vztahů se Spojenými státy by nikdy nemělo být za každou cenu, nikdy za jakýchkoli okolností a nikdy na úkor národních zájmů a důstojnosti Mexičanů.
Geronimo Gutierrez
mexický velvyslanec v USA
Zábrany na hranicích Mexiko – USA
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap/Google Maps

Trump slíbil vybudování zdi voličům už během volební kampaně a krátce po svém nástupu do Bílého domu vydal exekutivní příkaz ke stavbě. Zeď má být dlouhá 3200 kilometrů a má zabránit nekontrolované migraci a pašování drog. Peníze na ni chce vybrat z dvacetiprocentního cla, které uvalí na dovoz ze země. To ale ostře odmítá mexický prezident. Kvůli sporům o financování zdi dokonce zrušil návštěvu USA.

Do Mexika nyní míří na dvoudenní jednání kvůli plánům na stavbu zdi americký ministr zahraničí Rex Tillerson a vnitřní bezpečnosti John Kelly.