Islamisté chtějí v Sýrii svůj stát

Damašek - Ozbrojené skupiny syrských islamistů se nepřipojí k nové opoziční koalici, protože mají jiné cíle než tato nově zřízená skupina. Jejich záměrem je zřídit v Sýrii islámský stát, zatímco koalice usiluje o svržení současné vlády a nastolení demokracie. K největším islamistickým skupinám patří fronta An-Nusrá a Livá at-Tavhíd, které se účastní bojů o Aleppo.

„My, kteří bojujeme ve městě Aleppo a tamní provincii, odmítáme spiknutí reprezentované tím, co se nazývá Národní koalice. Společně prosazujeme nastolení spravedlivého islámského státu,“ tvrdí na videu mluvčí. Spolu s asi 30 muži seděl u stolu, na němž ležel korán. Snahu o vytvoření islámského státu podporuje dalších dvanáct organizací.

Radikální skupiny se přihlásily k několika atentátům proti současné vládě. Většina z nich působí na syrském severu, který je z velké části v rukou opozice. Její zástupci před týdnem v Kataru vytvořili Národní koalici sil revoluce a syrské opozice, která má zastupovat všechny opoziční síly a v budoucnu sestavit přechodnou vládu. S ní pak budou moci země podporující opozici jednat a uvažuje se také o možnosti vojenské pomoci.

Turecko-syrská hranice
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Turecko požádá NATO o protiraketové systémy Patriot

NATO očekává oficiální tureckou žádost o systémy Patriot, které mají chránit turecké pohraničí před syrskou palbou. „Turecko oficiální žádost nepodalo, ale pokud tak učiní, budeme ji vyřizovat přednostně. Situace podél hranice mezi Sýrií a Tureckem vyvolává znepokojení. Máme plány na obranu Turecka, bude-li to nezbytné, a tyto plány mohou být pozměněny, abychom Turecku zajistili účinnou ochranu,“ řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Systémy Patriot mají z evropských států Německo a Nizozemsko. Tato technologie byla v Turecku použita už za války v Perském zálivu v roce 1991 a později také za invaze do Iráku v roce 2003. Německo očekává tureckou žádost a dle ministra obrany Thomase de Maizierea ji bude posuzovat „s otevřeností a solidaritou“.

Opozice dobyla základnu dělostřelectva

Syrská opozice dnes dobyla významnou vojenskou základnu na severu Sýrie. Využívalo ji dělostřelectvo, které z ní ostřelovalo povstalecké pozice v oblasti Aleppa. Boje se soustředí na jižní čtvrti Damašku. Opozice dobyla u metropole také velitelství praporu protivzdušné obrany.

Velitelství u jižní vstupní brány do Damašku obsadily podle agentury Reuters dvě skupiny radikálních islamistů. Na internetu se objevilo video ukazující povstalce mezi zničenými protiletadlovými děly a jejich velitele, jak říká do vysílačky, že komplex byl obsazen. Informace nebyla ověřena z nezávislých zdrojů.

Problémy mají opoziční bojovníci v pohraničním Ras al-Ajnu. Město sice dobyli, ale místní obyvatelstvo složené hlavně z Kurdů jim není nakloněno. Kurdové upořádali manifestaci a žádali na ní, aby opoziční bojovníci, kteří nejsou z města, odešli. Nastal boj, při němž bylo devět lidí zraněno. Ras al-Ajn je jedním z důležitých přechodů na hranici s Tureckem.