Izraelský voják má strávit 1,5 roku za mřížemi za zabití zraněného palestinského útočníka

Události: Izraelský voják odsouzen za zabití zneškodněného teroristy (zdroj: ČT24)

Izraelský vojenský soud poslal na osmnáct měsíců do vězení vojáka Elora Azariu, který loni v březnu zastřelil palestinského útočníka ve chvíli, kdy už ležel zraněný bezmocně na zemi. Prokuratura jeho čin vnímá jako odplatu. Případ rozděluje izraelskou společnost, premiér chce pro Azariu milost. Před vojenským soudem v Tel Avivu protestovaly desítky lidí.

Soud podle izraelských médií přihlédl k Azariově dosavadní bezúhonnosti, ačkoli před soudem voják nevyjádřil nad svým činem lítost.

„Trojice soudců přihlédla k tomu, že nebyla věrohodná obhajoba vojáka, který tvrdil, že se cítil být ohrožen v tu chvíli už takřka zlikvidovaným teroristou, na druhou stranu přihlédl k tomu, že k incidentu došlo uprostřed bojové zóny bezprostředně po teroristickém útoku,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Zpravodaj ČT k trestu pro izraelského vojáka (zdroj: ČT24)

Incident se odehrál na okupovaném Západním břehu Jordánu loni 24. března. Voják tehdy přišel na místo útoku dvou Palestinců na izraelské vojáky několik minut po činu. 

Jeden z útočníků byl v té době už mrtvý, druhý ležel zraněný na zemi. Azaria si sundal helmu, podal ji kolegovi, přistoupil k ležícímu Palestinci a vpálil mu kulku do hlavy. Útočník předním jednoho z vojáků pobodal. Podle Azarii si zasloužil zemřít, jak řekl svému kolegovi.

Incident se podařilo natočit Palestinci Abú Šamsíjovi. Židovští extremisté teď muži a jeho rodině vyhrožují smrtí.

Podle soudu jednal jedenadvacetiletý Azaria v rozporu s armádními předpisy, protože terorista už nepředstavoval nebezpečí. Voják se hájil tím, že střílel, protože Palestinec mohl mít na sobě vestu s výbušninami. Podle prokuratury šlo ale o odplatu. Soud ho nakonec uznal vinným ze zabití.

Obhajoba chtěla pro vojáka trest odnětí svobody na tři až pět let. Soud ale rozhodl, že muž stráví za mřížemi „jen“ 1,5 roku. Součástí verdiktu bylo i snížení jeho hodnosti na vojína, sdělil zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Mluvčí Palestinské samosprávy shovívavý trest kritizoval. Podle něj dostala „okupační armáda zelenou, aby pokračovala ve svých zločinech“.

Řada izraelských politiků včetně premiéra Benjamina Netanjahua by ale byla pro, aby mladík dostal milost. Úřad izraelského prezidenta uvedl, že to zváží, až nastane vhodná doba. Řada lidí včetně náčelníka generálního štábu armády Gadi Eisenkotaleho ale požaduje vojákovo potrestání.