Zemřela předsedkyně Nobelova výboru, jedna z nejvlivnějších žen světa

Ve věku 65 let zemřela předsedkyně norského Nobelova výboru Kaci Kullmannová Fiveová. Členkou výboru, který každoročně rozhoduje o laureátech Nobelovy ceny za mír, byla Kullmannová Fiveová od roku 2003. V roce 2015 byla zvolena do čela výboru a časopis Forbes ji označil za jednu z nejvlivnějších žen světa.

V roce 2014 byla Kullmannové Fiveové diagnostikována rakovina prsu. Konzervativní politička podstoupila léčení, její stav se ale zhoršil a loni byla nucena zrušit svou účast na několika akcích.

Před svým působením v Nobelově výboru byla někdejší podnikatelka Kaci (což je přezdívka vytvořená z jejích dvou křestních jmen Karin Cecilie) Kullmannová Fiveová norskou ministryní obchodu (1989–1990) a šéfkou Konzervativní strany Höyre (1991–1994).

V roce 2015 Kullmannová Fiveová vystřídala ve vedení norského Nobelova výboru někdejšího norského premiéra Thorbjörna Jaglanda.

Thorbjörn Jagland
Zdroj: ČTK/AP/Cornelius Poppe

Po několika kontroverzních volbách, jako byl v roce 2009 teprve nastupující americký prezident Barack Obama či v roce 2012 Evropská unie, ocenil Nobelův výbor za předsednictví Kullmannové Fiveové dva křehké, ale reálnější mírové procesy, připomíná agentura AFP.

V roce 2015 výbor vyznamenal čtveřici tuniských organizací, která přispěla k budování demokracie v Tunisku po roce 2011, kdy se v zemi uskutečnila první z revolucí „arabského jara“. V roce 2016 dostal Nobelovu cenu za mír kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který dojednal mírovou dohodu s levicovými povstalci z hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Vydáno pod