Drama ve vzduchu. Kvůli ztrátě spojení se za „hluchým“ letadlem vydaly německé stíhačky

Kuriózní a zároveň napínavý zážitek mohlo mít více než 300 pasažérů, kteří minulý čtvrtek letěli z Bombaje do Londýna. Kvůli technické poruše a ztrátě spojení byl dopravní boeing na několik minut doprovázen stíhacími letouny. Vše zachytila unikátní nahrávka z jiného letadla.

Letadlo společnosti Indian Jet Airways kvůli poruše ztratilo kontakt s letovým dispečinkem už nad Českou republikou. Když porucha přetrvávala, rozhodlo se situaci řešit sousední Německo. Tamní úřady rozhodly o neprodleném vyslání dvou stíhaček – ty mají letadlo kvůli chybějícímu spojení doprovázet, v krajním případě ale také zachytit a řešit potenciální hrozbu.

České stíhačky nicméně byly podle armády taktéž v pohotovosti. Podle portálu The Economic Times potíže se spojením způsobila nejen špatná frekvence, ale i skutečnost, že jeden z pilotů dopravního letounu spal. To nicméně není při přítomnosti více pilotů zakázané.

Místo českých stíhaček k indickému letounu odstartovaly německé, neboť to podle českého dispečinku bylo polohově výhodnější, dopravní stroj již směřoval k hranicím vzdušného prostoru.

Dvojice stíhacích letounů se skutečně přiblížila k Boeingu 777 na bezprostřední vzdálenost, což dokládají záběry pořízené letadlem British Airways. Nahrávku zveřejnil facebookový profil CirrusPilot.

Po přiblížení stíhaček se podařilo komunikaci mezi posádkou a dispečinkem navázat. Boeing měl namířeno z Bombaje do Londýna, kam nakonec v pořádku dorazil. Ihned po přistání ale úřady začaly vyšetřovat, co stálo za technickými problémy.

K incidentu došlo podle oficiálního vyjádření indické aerolinky minulý čtvrtek. „Kontakt byl krátce přerušen při průletu nad Německem, nicméně se jej podařilo obnovit během několika minut. Jako předběžné opatření vyslaly německé vzdušné síly své letouny – aby se ujistily o bezpečí letu i samotných pasažérů,“ stojí v tiskové zprávě firmy.

Podle videa pořízeného jiným letadlem mohl být kontakt přerušen na 10 až 15 minut. Nahrávka zachycující boeing sledovaný dvěma stíhacími letouny se začala šířit na sociálních sítích v neděli.

Důvodem komunikačních potíží byl fakt, že druhý pilot naladil při přechodu pod pražskou letovou kontrolu špatnou frekvenci a navíc si ztlumil hlasitost ve sluchátkách.