Palestinci možná dali peníze z EU na školu nesoucí jméno teroristy

Stavba kontroverzní školy v Palestině (zdroj: ČT24)

Palestinské úřady nedokážou vyloučit, že použily evropské dotace na stavbu školy pojmenované po teroristickém lídrovi ze sedmdesátých let. Saláhu Chaláfovi známému jako Abú Ijád se připisuje i útok na mnichovské olympiádě v roce 1972. Zemřelo tehdy jedenáct izraelských sportovců a jeden německý policista.

Celá bouře se točí kolem obyčejného staveniště v uprchlickém táboře palestinského Tulkarmu. Základní škola Saláha Chaláfa neboli Abú Ijáda by se měla otevřít už letos v létě. Kontroverze, kterou vzbudila, ale trvá už od položení základního kamene.

V roce 1970 se stal Abú Ijád jedním ze zakladatelů organizace Černé září. Jeho komando o dva roky později podniklo před zraky celého světa jeden z nejznámějších teroristických útoků ‒ únos a hromadnou vraždu jedenácti izraelských olympioniků v Mnichově.

„Když jsem se dozvěděla, že můj Jossi je mezi rukojmími, bylo mi jasné, že s jeho temperamentem ho nikdo nedovede jako ovci na porážku,“ vzpomíná vdova po zavražděném izraelském olympionikovi Ilana Romanová.

V očích Palestinců je ale Abú Ijád ikonou ozbrojeného odporu proti izraelské okupaci. Spolu s Jásirem Arafatem patřil k zakladatelům Fatahu a před svou smrtí z rukou palestinského atentátníka se přidal k zastáncům jednání.

Stavbu školy přitom spolufinancuje palestinské ministerstvo školství, které dostává část z bezmála osmi miliard korun ročně od Evropské unie. „Nemáme informace o tom, že by Evropská unie financovala školu nesoucí jméno Saláha Chaláfa,“ okomentovala kauzu mluvčí šéfky diplomacie EU Maja Kocijanćićová.

Palestinský guvernér provincie Tulkarm Issám Abú Bakr rozhodnutí hájí. „Abú Ijád ovlivnil generace Palestinců. Je čest po něm pojmenovat naši školu. Jsem překvapený, že se ptáte na její financování. Zahraniční dotace chodí ministerstvu školství, a to pak rozhoduje, kam je pošle,“ zdůraznil politik.

V Gaze fungují už tři školy pojmenované po Abú Ijádovi. Jejím vládcům z islamistického Hamásu ale evropské dotace neplynou.